Alijev: Aserbaidžaan alustab gaasitarneid Ungarisse ja Slovakkiasse

Copy
Aserbaidžaani president Ilham Alijev Sofia kohtumisel.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev Sofia kohtumisel. Foto: VASSIL DONEV

Aserbaidžaan kavatseb alustada 2023. aasta lõpus gaasi tarnimist Ungarisse ja Slovakkiasse, ütles Aserbaidžaani president Ilham Alijev.

 

«Praegu eksporditakse Aserbaidžaani gaasi Gruusiasse, Türki, Kreekasse, Bulgaariasse, Itaaliasse ja sellest aastast Rumeeniasse. Kõigi vajalike ühenduste olemasolul plaanime selle aasta lõpuks alustada gaasitarneid Ungarisse ja Slovakkiasse,» ütles Alijev teisipäeval Sofias ajakirjanikele.

«Suurendame oma gaasitarnete geograafiat kuuelt riigilt vähemalt kümnele. Plaanime laiendada oma kohalolekut Euroopa gaasiturul,» ütles Alijev.

Ta ütles, et 2021. aastal tarnis Aserbaidžaan Euroopasse kaheksa miljardit kuupmeetrit gaasi. Sel aastal on eesmärk tõsta see näitaja tosina miljardi kuupmeetrini.

«Üldiselt on meie gaasieksport (EL, Türgi, Gruusia - IF) sel aastal planeeritud 24,5 miljardi kuupmeetri tasemele. Gaasi tootmis- ja ekspordimahud kasvavad, sest suurendame olemasolevatel gaasiväljadel tootmist. Lähiaastatel ootame ka gaasitootmise algust uutest maardlatest,» ütles president.

Alijev ütles samuti, et 2027. aastaks peaksid gaasitarned Aserbaidžaanist EL-i kasvama 20 miljardi kuupmeetrini.

Teisipäeval toimus Sofias Solidaarsusringi (STRING) algatuse raames Bulgaaria (Bulgartransgaz), Rumeenia (Transgas), Ungari (FGSZ), Slovakkia (Eustream) ja SOCARi gaasi ülekandesüsteemi haldurite koostöö arendamist käsitleva vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastamise talitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles