Ootamatu pööre: Taavi Veskimägi paneb ameti maha (19)

PM Majandus
Copy
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi Foto: Mihkel Maripuu

Pea 14 aastat Eleringi juhtinud Taavi Veskimägi lahkub 1. juulist omal soovil Eleringi juhatuse esimehe ametikohalt. Juhatuse esimehe kohale asub senine juhatuse liige Kalle Kilk ning juhatuse uueks liikmeks saab Erkki Sapp.

Veskimägi ütles lahkumisteates, et tal on olnud privileeg töötada pea 14 aastat ettevõttes, mille tegevuse tähendus ühiskonnas on niivõrd selge – hoida Eesti kodudes tuled põlemas ja toad soojas.

«Oleme selle ülesandega saanud hästi hakkama, Eleringi elektri- ja gaasivõrgu töökindlus on olnud suurepärane. Kuid selleks, et püsida vaimselt vormis, tuleb esitada endale uusi väljakutseid ja mitte karta muutusi. Olen seda pidanud alati oluliseks, nii rahandusministeeriumist Res Publicat moodustama asudes kui riigikogust lahkudes, kui asusin vedama põhivõrgu eraldamist Eesti Energiast,» sõnas Veskimägi.

Kuhu Veskimägi edasi suundub, ta pressiteates ega ka oma Facebooki kontol ei avaldanud.

Veskimägi: õige aeg lahkuda

«Eleringist ei saa lahkuda, kui on risk tarbija energiavarustuskindlusele. Kõik 2022. aasta talvel täiemahulise sõja puhkemise järel planeeritud täiendavad tegevused Eesti elektri ja gaasi varustuskindluse tagamiseks on ellu viidud, energiaturg on rahunenud ja meie jaoks kõige olulisem, sünkroniseerimise projekt, kulgeb plaanipäraselt, rahastamine on tagatud ja suurhanked lepingutes. Seega on praegu õige ajaaken lahkuda,» selgitas Veskimägi.

Veskimägi lotles muutusi, mille tunnistajaks ta Eleringis on olnud: elektri põhivõrgu eraldamine Eesti Energiast ja iseseisva elektri süsteemihalduri Elering loomine, gaasi põhivõrgu omandamine Gazpromilt, Fortumilt jt koos integreeritud elektri- ja gaasisüsteemihalduri moodustamisega, Eleringi võlakirjade viimine Londoni börsile, elektri- ja gaasituru avamine ning üleeuroopaliste energiaturgudega sidumine (EstLink 2, Balticconnector, Läti kolmas elektriühendus), Venemaa elektrisüsteemist eraldumine ja Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga sünkroniseerimine.

Eleringi nõukogu esimees Timo Rajala ütles, et Veskimägi suutis luua elektri- ja gaasisüsteemihalduri, mis on suutnud realiseerida kõik kaalukad energiaturu- ja taristuprojektid ka väga keerukates tingimustes.

Nõukogu nimetas kuni 2024. aasta lõpuni, kuni kehtivad senised juhatuse volitused, juhatuse esimeheks senise juhatuse liikme Kalle Kilgi, ja kuna Veskimägi kattis juhatuses energiaturgude ja juhtimiskeskuse teemasid, siis otsustas tuua juhatuse liikmeks Eleringi senise energiaturgude osakonna juhataja Erkki Sappi.

Kliimaminister Kristen Michal tänas Taavi Veskimägi tehtud töö eest ja soovis Kalle Kilgile ja Erkki Sappile edu. «Kingad, mida täita, on suured, sest ootused teenusele, nagu ka riskid maailmas on kasvanud. Vaikset aega tulemas ei ole, ees ootab Mandri-Euroopa võrguga sünkroniseerimine ning taastuvenergeetika buumis on võtmeroll võrguühenduste kvaliteedil ja kättesaadavusel,» rääkis Michal.

Veskimägi alustas Eleringi juhatuse esimehena tööd 2009. aastal. Enne seda oli ta rahandusminister, parlamendipoliitik, erakonna Res Publica juht ning rahandusministeeriumi avaliku halduse osakonna juhataja.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles