Kliendid võtsid miljardeid eurosid Credit Suisse'ist välja

PM Majandus
Copy
Credit Suisse'i sularahaautomaat Zürichis.
Credit Suisse'i sularahaautomaat Zürichis. Foto: DENIS BALIBOUSE

Isegi pärast kokkulepet erakorralise ülevõtmise kohta UBSi poolt ei saa Credit Suisse rahu. Esimeses kvartalis kannatas pank massilise klientide raha väljavoolu tõttu ja ootab 2023. aastaks suurt miinust.

Probleemne Šveitsi pank Credit Suisse teatas esmaspäeval, et esimeses kvartalis, kui Šveitsi valitsus korraldas konkurendi UBSi poolse ülevõtmise, oli varade netoväljavool üle 61 miljardi Šveitsi frangi (üle 62 miljardi euro), ning teatas, et investorid jätkavad varade väljaviimist ka sel kuul.

Zürichis asuv pank viitas märkimisväärsele varade netoväljavoolule, avaldades oma esimese kvartali tulemused, mida moonutas päästeplaan, mille korraldas Šveitsi finantsturgude reguleeriv asutus ja mis hõlmas umbes 15 miljardi frangi suurust võlgade mahakandmist, mis olid seotud teatavat tüüpi võlakirjadega.

UBSi ülevõtmine peaks lõpule jõudma lähikuudel ja selle eesmärk oli osaliselt aidata stabiliseerida ülemaailmset finantssüsteemi, mida on seganud kahe USA panga kokkuvarisemine.

167-aastase Credit Suisse'i maine on viimastel aastatel kannatanud seoses aktsiahindade languse, mitmete skandaalide ja hoiustajate põgenemisega, kes on mures panga tuleviku pärast keset üleilmset finantsturgude ebastabiilsust.

Credit Suisse teatas, et esimeses kvartalis, mil valitsuse korraldatud päästeplaan kiirelt 19. märtsil välja kuulutati, moodustasid 61,2 miljardi frangi suurused varade netoväljavoolud umbes 5 protsenti kõigist tema hallatavatest varadest. Esmaspäeva seisuga on väljavool mõõdukamaks muutunud, kuid ei ole veel pöördunud, teatas pank.

Turbulents pangas on vaibunud, kuid eelmisel nädalal süüdistasid USA seadusandjad Credit Suisse'i selles, et nad piirasid sisemise uurimise ulatust natsiklientide ja natsidega seotud kontode kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles