Euroopa riigid püüavad hüppeliselt suurendada tuuleenergia tootmist

Copy
Tuulepark, pilt on illustratiivne
Tuulepark, pilt on illustratiivne Foto: Evija Trifanova

Üheksa Euroopa riiki pidas esmaspäeval tippkohtumise, mille eesmärk on märkimisväärselt suurendada Ukraina sõja mõju tõttu ja taastuvenergia kaalutlustel tuuleenergia tootmist Põhjamerel.

 

Belgia võõrustatud tippkohtumine rannikulinnas Oostendes toob kokku lisaks Euroopa Liidu liikmesriigid Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa, Taani, Hollandi ja Luksemburgi ning veel ka Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni.

Osa võtavad samuti Norra ja Suurbritannia, kuid britte esindab energiaminister oma delegatsiooni eesotsas, mitte aga peaminister Rishi Sunak, kes pidi muude ametikohustuste tõttu jääma Londonisse.

«Me vajame avamere tuuleturbiine – ja me vajame neid üpris palju,» ütlesid riikide liidrid, teiste seas lisaks Sunakile ka Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, mainekas väljaandes Politico avaldatud arvamusartiklis.

«Me vajame neid oma kliimaeesmärkideni jõudmiseks ning Vene maagaasist lahti haakimiseks, tagades turvalisema ja sõltumatuma Euroopa,» ütlesid liidrid.

Põhjamere tippkohtumine peetakse teist korda. Avakohtumisest eelmisel aastal võtsid osa Belgia, Taani, Saksamaa ja Holland, mis tõdesid, et vajalik on gruppi laiendada.

Tippkohtumisele oli kutsutud ka umbes sadakond tuuleturbiinide tarneahelasse kuuluvate ettevõtete juhti.

Arvamusartiklis rõhutasid liidrid veel vajadust tellida ekspertiisi ja varuosi Euroopast, mitte kusagilt mujalt.

«Meil on vaja teha ruumi Euroopa väärtusahelatele, mis puudutab rohetehnoloogiat, ja laiendada oma allikaid elutähtsate toorainete puhul tuuleturbiinide, akude ja muu sellise jaoks,» ütlesid nad.

Hiina domineerib ülimalt oluliste komponentide tarneahelat, näiteks muldmetallide puhul, ja USA subsideerib tohutul määra oma tööstusharu selles sektoris.

«Me polsterdame oma energiajulgeolekut ja saadame tugeva signaali (autoritaarse presidendi Vladimir) Putini Venemaale, et tema domineerimise päevad üleilmsete energiaturgude üle on lõplikult möödas,» ütles Suurbritannia energiajulgeolekuminister Grant Shapps teel tippkohtumisele.

Avamerel paiknevate rajatiste julgeolekut arutati samuti, arvestades hiljutisi teateid, et Vene luurelaeva oli nähtud Põhjamerel ning mullu septembris saboteeriti Läänemerel Nord Streami gaasitrasse.

Euroopa Liit seadis hiljuti eesmärgiks kahekordistada taastuvenergia osakaalu oma energiasektoris 42,5 protsendini ning sealjuures leevendas tunduvalt vastava taristu rajamiseks vajalike lubade saamise tingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles