Venelased tulid välja ChatGPT rivaaliga (1)

Copy
Sberi peakontor Moskvas.
Sberi peakontor Moskvas. Foto: YURI KOCHETKOV

Venemaa juhtiv tehnoloogiaettevõte Sber teatas esmaspäeval oma vestluspõhise tehisintellekti rakenduse käivitamisest, mille eesmärk on konkureerida USA ChatGPTga.

Riigiettevõte teatas oma veebilehel toodud avalduses, et toob turule oma vestlusroboti versiooni, mis kannab nime GigaChat. Venekeelne rakendus on praegu saadaval vaid kutse alusel testrežiimis.

Sberi sõnul suudab GigaChat vestelda, kirjutada sõnumeid, vastata faktiküsimustele, aga ka kirjutada koodi ja luua kirjeldustest pilte.

Sberi tegevjuht German Gref, kes on viimastel aastatel juhtinud ettevõtte digitaalset ümberkujundamist, ütles, et roboti käivitamine on Vene tehnoloogia läbimurre.

Venemaa on viimastel aastatel panustanud kõvasti oma kodumaisesse tehnoloogiasektorisse, eriti pärast Ukraina invasiooni, mille järel tabas Kremlit Lääne sanktsioonide tulv. Samuti on Venemaa karmistanud seadusi, et reguleerida sektorit ajal, mil poliitilised repressioonid üha suurenevad. Kreml on mahitanud blokeerima veebisaite ja sotsiaalmeediaplatvorme, et tsenseerida Ukraina sõja suhtes kriitilisi hääli.

GigaChat käivitati pärast ChatGPT tohutut edu ning eksperdid peavad seda Venemaa ja USA vahelise tehnoloogiakonkurentsi viimaseks pöördepunktiks.

ChatGPT edu vallandas teiste tehnoloogiafirmade ja investorite seas kullapalaviku, kusjuures Google tõi kiirelt välja oma vestlusroboti ja investorid valasid raha kõikvõimalikesse tehisintellekti projektidesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles