Lõuna-Euroopas valitsev põud ähvardab oliiviõli hinna taevasse paisata

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Oliiviõli
Oliiviõli Foto: Shutterstock

Hispaaniat juba pikka aega kimbutav sademetepuudus on viinud oliiviõli hinna rekordilisele tasemele. Analüütikud hoiatavad, et kui olukord lähiajal paranema ei hakka, võivad niigi kõrgele kerkinud hinnad tõusta veelgi.

Oliiviõli hinnad on alates mullu juunist tõusnud peaaegu 60 protsenti, küündides praegu umbes 5,4 euroni kilogrammi kohta. Suur mõju kiirelt kasvavas hinnas on Euroopat mullu tabanud tõsisel põual, mis hävitas väga suure osa kontinendi mullusest saagist.

Eriti ränga löögi sai maailma suurim oliiviõli tootjariik Hispaania, kes valmistab umbes poole maailmas toodetavast oliiviõlist. Hispaania põllumeeste varud on viimase 12 kuu jooksul vähenenud ligikaudu poole võrra, umbes 780 000 tonnini, kirjutab Financial Times.

«Ma pole 20 aasta jooksul selles valdkonnas kunagi selliseid hindu näinud,» ütles Rabobanki teravilja- ja õliseemnete analüütik Vito Martinelli.

Lisaks sellele, et eelmine aasta oli Hispaania oliiviistandustele katastroof, paistsid halva saagikusega silma ka Itaalia ja teised Vahemere piirkonna riigid.

2022. aasta oli Itaalias kõige kuivem alates 1800. aastast, tõdes Itaalia andmeanalüüsifirma Centro Studi Divulga.

Kuna Hispaanias valitseb ka praegu põud, on oliiviõli tootjatel kustumas ka lootus, et tänavu õnnestub kunagine tootmismaht taastada. Hispaania meteoroloogiaagentuuri andmetel oli märts Hispaanias nii kuumuselt kui ka sademete nappuse poolest teisel kohal sel sajandil.

Aprill pole alanud sugugi paremini. Hispaania sünoptikute teatel ei sadanud aprilli esimese 17 päeva jooksul enam kui pooles riigis mitte ainsatki tilka vihma. Seejuures on alates oktoobrist tulnud sademeid 23 protsenti normist vähem.

«Oliiviõli koristatakse Vahemere piirkonnas oktoobrist veebruarini, mis tähendab, et kui vihma lähiajal sadama ei hakka, tuleb jälle kehv saak,» kommenteeris taimeõlide analüütik Kyle Holland Financial Timesile. 

Samas on ka neid, kes on kehvade ilmastikuolude üle vähem nördinud. «Hinnatõus, eriti Hispaanias, on hea uudis, sest see võib lõpuks peatada võidujooksu, mis on kahjustanud kõiki Euroopa tootjaid ja surunud hindu alla,» ütles Itaalia oliivitootjate liidu president David Granieri.

«Usume, et nendes tingimustes saavad tootjaid, kes on viimastel aastatel teinud jõupingutusi bioloogilise mitmekesisuse kaitsmiseks ning mitmekordistanud kvaliteetsete õlide tootmist, vääriliselt hinnatud,» rääkis Granieri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles