Euriboriga maadlevad koduomanikud said Kreeka keskpanga juhilt lootusrikka sõnumi

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kreeka keskpanga juht Yannis Stournaras.
Kreeka keskpanga juht Yannis Stournaras. Foto: imago stock&people/imago/Xinhua/Scanpix

Euroopa Keskpanga (EKP) kreeklasest nõukogu liikme Yannis Stournarase sõnul peaks keskpank oma järgmiste sammude tegemisel olema ettevaatlik ja vältima intressiotsuste tegemisel «suuri või väikeseid liigutusi».

Kuigi analüütikud usuvad, et Euroopa Keskpank tõstab oma 4. mail istungi baasintresse veelgi, ollakse seekordsetes ennustustes oluliselt ettevaatlikumad kui varasematel kordadel. Usutakse, et väga palju sõltub kaks päeva enne kohtumist laekuvatest hinnakasvu ja kommertspankade laenuportfelli andmetest.

Seda kinnitas ka Stournaras. «Meie kõik otsused põhinevad andmetel just seetõttu, et oleme jõudnud lae lähedale, maksimaalsete intresside lähedale,» ütles EfKP nõukogu liige teleintervjuus.

Kreeka keskpanga juhi sõnul ei tähenda see, et intressid rohkem ei tõuseks. «Lähedale - ma ei öelnud, et oleme selleni veel jõudnud, kuid me läheneme selle poole,» täpsustas ta, andes mõista, et tema isiklikult järgmisi tõsteid ei toeta.

EKP-le muret valmistav hinnakasv on euroalal aeglustanud alates oktoobrist, mil see oli keskmiselt umbes 10 protsenti. «Ootame aasta lõpus euroala inflatsiooni aeglustumist kolme protsenti lähedale ja 2024. aastal veelgi enam,» lisas Kreeka keskpanka juhtiv Stournaras.

Keskpanga baasintressi puudutavaid otsuseid tasub tähelepanelikult jälgida kõikidel euriboriga seotud laenuvõtjatel, kuna euribor on tugevas seoses Euroopa Keskpanga määratavate baasintressidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles