Leedu eraldas end ajutiselt Venemaa elektrisüsteemist

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kõrgepingeliin. Foto on illustratiivne.
Kõrgepingeliin. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Leedu elektri põhivõrgu operaator Litgrid viib täna läbi kümnetunnise eralduskatse, mille käigus muudetakse Leedu elektrisüsteem 10 tunniks sõltumatuks Läti, Venemaa ja Valgevene elektrisüsteemidest.

Leedulased alustasid katsega 22. aprillil kell 11 ning Litgridi esindaja Matas Noreika kinnitas BNS-ile, et kõik läks plaanipäraselt. «Võin kinnitada, et Leedu on töötanud isoleeritud režiimil üle tunni. Kõik läheb plaanipäraselt ja tõrgeteta,» teatas Noreika keskpäeval.

Eralduskatse ajal, mis peaks kestma kella üheksani õhtul, on Leedu elektrivõrk Venemaa juhitavast IPS/UPS-süsteemist eraldatud ja see töötab esimest korda ajaloos iseseisvalt. Seejuures peab Leedu tagama nii piisavate tootmisvõimsuste olemasolu kui ka iseseisva sageduse hoidmise.

Kuigi tarbijaid varustatakse elektriga ka Poola ja Rootsi ühenduskaablite kaudu, jääb süsteemi bilansi ja sageduse juhtimine vaid Litgridi dispetšerite hooleks.

Litgridi juhi Rokos Masiulise sõnul on eralduskatse oluline osa elektrivõrgu Mandri-Euroopaga sünkroonimise ettevalmistusest. Leedu ametnike teatel soovinuks nad, et eralduskatsega ühinenuks ka lätlased ja eestlased, kuid Eesti ja Läti süsteemioperaatorid otsustasid katses mitte osaleda.

Eleringi juht Taavi Veskimägi ütles nädala keskel, et ei pea enneaegsete katsetuste tegemist mõistlikuks. «Ühise eralduskatse eesmärk on veenduda kõigi uute Balti elektrisüsteemi lisanduvate seadmete valmisolekus sünkroontööks Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga. Täna on kõigi nende pea 350 miljoni euro väärtuses tehtavate investeeringute teostamine Eestis pooleli ja enne nende lõpule viimist ei näe meie Eesti eralduskatsel sisulist eesmärki. Pole veel midagi testida,» ütles Veskimägi.

Tegelikult kavandas Leedu eralduskatset Venemaa elektrisüsteemist juba mullu septembris, kuid toona lükkus plaan elektrituru keerulise olukorra tõttu edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles