Bill Gates: tehisintellekt võtab peagi õpetajatelt töö üle (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Microsofti asutaja Bill Gates.
Microsofti asutaja Bill Gates. Foto: Julia Nikhinson

Microsofti miljardärist kaasasutaja Bill Gatesi teatel on tehisintellektil põhinevad vestlusrobotid teel sinnapoole, et aidata õpilastel lihvida lugemis- ja kirjutamisoskusi.

«AI (tehisintellekt - toim) saavutab võime olla nii hea õpetaja, mida ükski inimene eales ei suuda,» ütles Gates teisipäeval USAs San Diegos peetud kõnes.

AI-vestlusrobotid, nagu Microsofti toetatav ChatGPT ja Google'i Bard, on viimaste kuude jooksul teinud läbi kiire arengu ja suudavad tänaseks teatud akadeemilistes katsetes konkureerida inimestega. See on tekitanud laia arutelu nii tehnoloogia potentsiaali kui ka kaasnevate ohtude üle.

Gates on nende leeris, kes ütlevad, et inimkonnal on AI-tehnoloogiast palju võita. Microsofti kaasasutaja tõi esile, et vestlusrobotitel on juba praegu küllaltki ladus lugemis- ja kirjutamisoskus, mille najal saab peagi hakata õpilaste vastavaid oskusi arendama. Gatesi sõnul on see midagi, milleks varem pole tehnoloogia suuteline olnud. 

«Alguses paneb meid AI puhul hämmastama see, kuidas tehisintellekt hakkab inimesi abistama lugemisel. Samuti asub AI andma tagasisidet meie kirjatükkide kohta,» ütles Gates.

Ajalooliselt on kirjutamisoskuse õpetamine olnud arvutite jaoks uskumatult keeruline ülesanne, kuna õpetajad ja lugejad otsivad esseedest selliseid tunnuseid, mida arendajatel on keeruline koodi sisse kirjutada. Tänaseks on AI-l põhinevad vestlusrobotid aga suutelised need tunnusjooned ära tundma ning õppinud inimesele sarnaseid dünaamilisi keelemustreid ka ise looma.

Kuigi paljudele avaldab vestlusrobotite tekstide kirjutamise ja info otsimise oskus juba praegu muljet, hoiatavad teadlased, et see tehnoloogia pole veel täielikult välja arendatud, mistõttu võib kasutamisel esineda suuri vigu ja valeinformatsiooni.

Gates ütles, et AI-tehnoloogia peab veel parandama nii inimkeele lugemist kui ka selle taasloomist. Lisaks peaks AI tema sõnul õppima motiveerimist, enne kui sellest võiks saada elujõuline juhendaja. «18 kuu pärast on tehisintellekt suuteline töötama õpetaja abina ja andma tagasisidet kirjatükkide kohta,» ennustas Gates.

Kuigi AI-tehnoloogia arendamisel kasutatakse matemaatilisi arvutisi ja algebrad, valmistab matemaatika tänastele vestlusrobotitele  üllatuslikult rohkem probleeme kui lugemine ja kirjutamine.  

Ekspertide sõnul on see niimoodi põhjusel, et vestlusrobotite tehisintellekt on treenitud suurtest andmekogudest infot otsima, mitte ise ülesandeid lahendama. Ehk kui lahendamist vajav matemaatiline ülesanne on andmekogudes olemas, võib AI vastuse andmisega hakkama saada, kuid kui ülesanne on unikaalne, jääb ta hätta.

Ka Gates ütles, et küsib Microsofti tehisintellekti arendajatelt regulaarselt, miks vestlusrobotid ei suuda kohati toime tulla isegi küllaltki lihtsate arvutustega. Gatesi teatel vastavad arendajad talle, et matemaatiliste ülesannete lahendamiseks on vaja edasiarendusi.

Microsofti kaasasutaja kinnitusel võtab vestlusrobotite tehisintellekti selles suunas treenimine aega, kuid ta on kindel, et järgmise kahe aastaga saab ka see mure lahendatud.

Gatesi sõnul aitaks AI haridusvaldkonda toomine parandada oluliselt hariduse kättesaadavust. Microsofti kaasasutaja nägemuses saaksid tehisintellekti kasutada õpilased, kes täna ei saa endale näiteks eraõpetajat majanduslikel põhjustel lubada. 

See aga ei tähenda, et see teenus saaks olema tasuta: juba täna on ChatGPTst olemas tasulise versioon, mille eest tuleb välja käia 20 dollarit kuus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles