Forbes: Vene oligarhide rikkus läheneb sõjaeelsele tasemele (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pildil Forbesi poolt tänavu Venemaa rikkaimaks inimeseks nimetatud Andrei Melnitšenkole kuuluv superjaht  A
Pildil Forbesi poolt tänavu Venemaa rikkaimaks inimeseks nimetatud Andrei Melnitšenkole kuuluv superjaht A Foto: Kamran Jebreili/A/(Scanpix

Vene oligarhide varandus on viimase 12 kuu jooksul kasvanud umbes 152 miljardi dollari võrra, hindab majandusleht Forbes Russia.

Forbesi teatel aitavad Vene miljardäridel jõukust kasvatada kõrged maavarade hinnad ning tõsiasi, et pärast Ukraina sõja algust hinnati nende varad tohutult alla.

Forbesi miljardäride nimekirja kuulub tänavu 110 Vene kodanikku, mida on 22 võrra rohkem kui eelmisel aastal. Kui 2022. aasta nimekirja väljakuulutamise ajal hinnati Vene oligarhide varade koguväärtuseks 353 miljardilt dollarit, siis tänavu küündis summa 505 miljardile dollarile.

«Eelmise aasta tulemusi mõjutasid apokalüptilised ennustused Venemaa majanduse kohta,» kommenteeris Forbes ja lisas, et 2021. aastal enne sõja algust küündis Venemaa miljardäride varandus 606 miljardi dollarini.

Vene miljardäride nimekiri võinuks olla tänavuse isegi pikem, kui viis miljardäri – investeerimisettevõtte DST Globali asutaja Juri Milner, digipank Revoluti asutaja Nikolai Storonsky, investeerimisfirma Freedom Finance’i asutaja Timur Turlov ning tarkvaraettevõtte JetBrainsi kaasasutajad Sergei Dmitrijev ja Valentin Kipjatkov – poleks Venemaa kodakondsusest loobunud, kirjutas Forbes.

Pärast seda, kui president Vladimir Putin andis möödunud aasta 24. veebruaril väed Ukrainasse, kehtestas lääs Venemaa majandusele ja Vene oligarhidele karmid sanktsioonid, et Putinit sõja eest karistada.

Kuigi mullu kahanes Venemaa majandus sanktsioonide tulemusena 2,1 protsenti, oli seda siiski loodetust vähem, kuna Moskva suutis naftat, metalle ja muid loodusvarasid müüa kalli hinna eest maailmaturgudele, eelkõige Hiinasse, Indiasse ja Lähis-Idasse.

Näiteks Venemaa Uurali nafta hinnaks kujunes 2022. aastal keskmiselt 76,09 dollarit barreli kohta, mida on 7 dollarit rohkem kui aasta varem. Eriti kõrged olid mullu aga väetiste hinnad.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tõstis sel kuul Venemaa 2023. aasta majanduskasvu prognoosi 0,3 protsendilt 0,7 protsendile, kuid langetas 2024. aasta hinnangut 2,1 protsendilt 1,3 protsendile, öeldes, et tööjõupuudus ja lääne ettevõtete väljavool hakkab Vene majandust pikaajaliselt siiski kahjustama. 

Jõukus tuleb maa seest

Tänavuseks Venemaa rikkaimaks inimeseks hindas Forbes väetiseärimehe Andrei Melnitšenko, kelle varade väärtus on hinnanguliselt 25,2 miljardit dollarit. Seejuures hinnati Melnitšenko jõukus aastatagusega võrreldes kaks korda suuremaks.

Maailma suurima pallaadiumi- ja rafineeritud nikli tootja Nornickeli president ja suurim aktsionär Vladimir Potanin hoidis oma 23,7 miljardi dollari suuruse varandusega tabelis teist kohta.

Kolmandale kohale platseerus Vladimir Lisin, kes on terasetootja NLMK suuromanik ja pälvis Venemaa jõukaima mehe tiitli eelmisel aastal. Edetabelis kolmandale kohale jõudis Lisin 22,1 miljardi dollari suuruse varandusega.

Uute tulijatena jõudsid Forbesi Venemaa miljardäride nimekirja ärimehed, kes kasvatasid jõukust toiduainete, supermarketite, kemikaalide, ehitus- ja farmaatsiatoodetega, mis näitab, et Venemaa sisenõudlus on sanktsioonidest hoolimata püsinud tugev, tõdeb Forbes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles