Kinnisvaraettevõtja: müüjatel on tuli takus, ostjatel on aega küll (1)

BNS
Copy
Pindi kinnisvara.
Pindi kinnisvara. Foto: Arvo Meeks

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Andres Tederi sõnul on erinevalt tõusuajast pingelises majanduskeskkonnas kinnisvaraostjatel aega ja pakkumisi piisavalt ning kiire on hoopis müüjatel.

«Kasvava majanduse ja kiire hinnatõusu ajal oli kinnisvaraostjatel kiire, sest järgmisel päeval võis keegi juba objekti eest ära napsata. Seetõttu soetati varasid, mille nõrgad küljed alles peale ostutehingut võimenduma hakkasid. Nüüd on olukord vastupidine – kui müüja pole tahtnud puuduste likvideerimisega tegeleda, siis leitakse need üles ja hind surutakse alla,» ütles Teder värskes kinnisvaraülevaates. Ta lisas, et puudusi ei tasu segi ajada varjatud puudustega, mille vastu on ka seaduslik kaitse varaostjal olemas.

Teder selgitas, et erinevaid hinda mõjutavaid puuduseid on palju. «Mõni neist on likvideeritav, nagu näiteks dokumentatsiooni korda ajamine, tilkuva kraani parandamine või kasvõi sigaretilõhna toast välja tuulutamine. Mõni puudus on leevendatav, näiteks kui hoone trepikoda on räpane, saab teema ühistus enne müüki üles tõsta ja kui teised elanikud on nõus, siis tihendatakse koristusgraafikut,» tõi Teder näite.

Mõne puudusega pole tema hinnangul paraku midagi peale hakata. «Viimase alla käib näiteks asukoht. Kui korteri aknad avanevad mürarikkale trassile, siis nii lihtsalt on ja nii jääbki, kuid nüüd on ostjatel aega endale teadvustada, et nad sõna otseses mõttes trollipeatuse kõrvale võivad elama kolida,» selgitas Teder.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige tõdes, et paljud müüjad pole mullu alanud kinnisvara nõudluse ja pakkumise vahekorra muutusest endale aru andnud. «Olukord on muutunud üsna kiirelt ning pigem tajuvad muutust täna ostjad paremini – müüjad ei pruugi aduda, kui palju turg jahenenud on ning suhtuvad vara korrastamisesse veel üsna hooletult. Soovitame seda hoiakut kiirkorras muuta, sest ostjatel on aega nüüd piisavalt ja iga puudus hakkab otseselt vara hinda mõjutama,» lisas Teder.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles