Saksamaa plaanib Nord Streami gaasitaristusse elu sisse puhuda

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Nord Streami gaasitaristu Lubminis.
Nord Streami gaasitaristu Lubminis. Foto: IMAGO/IMAGO/BildFunkMV/Scanpix

Saksamaa soovib 2024. aasta alguses avada LNG-terminali, mis on kavas ühendada Nord Streami gaasitaristu maapealse osaga, kirjutab Bloomberg.

Saksa riigiametnikud arutasid plaani neljapäeva õhtul kinnisel kohtumisel koos liidukantsler Olaf Scholzi ja majandusminister Robert Habeckiga, teatasid nelja ruumis viibinud organisatsiooni esindajad.

Kohtumise järel kinnitas plaani olemasolu ka Habeck, lausudes, et uus terminal ühendatakse gaasivõrguga Lubminis olemasoleva taristu kaudu. Lubmin on teadupärast koht, kus paiknevad mullu septembris plahvatanud Nord Streami torujuhtmete maapealsed rajatised.

Saksamaa majandusministeeriumi teatel on valitsus Nord Stream 2-le kuulunud jõude seisnud torud jõudnud juba endale soetada, et ühendada Rügeni saare lähedusse kavandatav terminal võrguga.

Uusi veeldatud maagaasi terminale on Saksmaal hädasti juurde vaja riigi energiajulgeoleku tugevdamise eesmärgil, mis sattus tõsisesse ohtu pärast Ukraina sõja puhkemist ja Venemaa tarnete ärakukkumist. Kuigi lõppenud talve suutis Saksamaa suurte muredeta üle elada, on olukord jätkuvalt pingeline. Sel kuul suleti riigis ka viimased kolm tuumajaama.

Kuigi Saksa valitsusel on kavas energiavarustuse puudujääk katta suuresti LNG abil, on selle plaani vastu sõdimas kliimaaktivistid, kes lubavad «paljulubavate õiguslike meetmetega» protsessi takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles