Põllumajanduskoda Ukraina viljast: Poolas kiireid lahendusi kõigile ei jagu

Postimees
Copy
Poola farmer protestib Ukraina vilja vastu.
Poola farmer protestib Ukraina vilja vastu. Foto: Attila Husejnow/ZUMAPRESS.com

Poolas ja selle lähiriikides seoses Ukraina viljaga üles kerkinud probleemid saab lahendada vaid Euroopa Komisjon, kelle tegevus kujunenud olukorra on põhjustanud. Seega pole mõistlik oodata, et piirkonna riigid ise suudavad probleemidest jagu saada, ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esimees Ants Noot.

Ants Noot kommenteeris Poolas ja selle lähisriikides eskaleerunud põllumeeste vastuseisu Ukraina viljale, et põhjuseid, mis tingis pingelise olukorra, on mitmeid. «Eelmisel aastal, kui otsiti võimalusi teravilja väljaveoks Ukrainast, sest Musta mere kaudu ei olnud seda võimalik teha, saadi EU üleselt luba vilja tarnsportida Poola. Eesmärgiga saata vili Ukraina teravilja ostjatele maailmaturul. Praktikas maismaatranspordiga vedada selliseid koguseid on üsna ebaefektiivne ja seetõttu otsib Ukraina teraviljasaatja võimalusi ladustada vilja Poolas ja lähiriikides,» selgitas Noot.

KEVILI nõukogu esimees Andres Oopkaup ütles, et võrreldes laevaga, kuhu mahub 30 000 kuni 60 000 tonni vilja, saab maismaad mööda liigutada kordades väiksema kogusega – viljaveok mahutab kõigest 25 tonni vilja. «Seega on loogiline, et kord juba Ukraina lähisriikidesse saabunud viljakogus otsib turgu samas piirkonnas. Olukorra teeb toiduohutuse kohalt riskantseks hoopis see, et kui euroliidu territooriumil on ranged nõuded põllusaaduste kasvatajatele ja täpselt määratletud taimekaitsevahendite kasutamise kogused, siis Ukraina ja Venemaa teraviljakasvatajad neid eeskirju ei jälgi,» osutas Oopkaup probleemile.

Poola linnukasvatajad on välja toonud, et Ukrainast pärit teravilja kasutamisel on linnufarmides sagenenud haigusjuhtumid ja tõstatatud on küsimus, et kes maksab kinni surnud linnud ja tekkinud kahjud.

«Teiseks on küsimus selles, et odava hinnaga müüdav Ukrainast pärit teravili vähendab piirkonnariikide konkurentsivõimet ja lööb valusalt põllumajandusettevõtteid, kes sellise olukorra lahendamiseks ja just tähelepanu olukorrale juhtimiseks, on kasutanud nii äärmuslikke võtteid,» avas Noot tagamaid. «Kuid hiljutiste uudiste valguses on heameel tõdeda, et eile saavutati Ukraina ja Poola valitsuste vahel kokkulepe ja edaspidi liigub Ukraina teravili ainult transiidina Poolast läbi. Aga tervikliku küsimuse lahenduse saab siin tuua ikkagi Euroopa Komisjon, kelle tegevus eelneva olukorra on loonud. Ei ole mõistlik oodata, et piirkonnariigid suudavad neid probleeme üksi lahendada,» lisas Noot.

Poola arengu ja tehnoloogiaminister Valdemar Buda vahendas sõlmitud kokkuleppe valguses Ukraina otsust, et ukraina teraviljaeksportijad, kes selle regulatsiooni vastu eksivad, neilt võetakse kauplemislitsents. Nii loodetakse leida toimiv lahendus peale tulevale viljale aga iseküsimus on, mis juba Poola ladudes seisva viljaga edasi saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles