EL soovib uusi reegleid koledatele köögiviljadele (1)

PM Majandus
Copy
Kõverad köögiviljad.
Kõverad köögiviljad. Foto: Sascha Steinach/imago/Steinach

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku, et porgandeid ja kurke peaks olema lubatud müüa ka siis, kui neil on väliseid vigu.

 

ELi komisjon soovib lõdvendada eeskirju, mis puudutavad inetuid puu- ja köögivilju, et vähem toiduaineid visataks ära. Komisjon teatas, et väliste defektidega tooteid lubatakse müüa otse kohapeal. See võimaldaks põllumajandustootjatele lühikesi tarneid ja tarbijatele soodsama hinnaga värskeid puu- ja köögivilju.

Lisaks sellele soovitakse, et teatavate toiduainete, näiteks mee, pähklite ja kuivatatud puuviljade märgistusel oleks edaspidi kirjas kõik päritoluriigid. Siiani on kehtinud nõue, et kui ELi mett segatakse näiteks Hiinast imporditud meega, peab pakendil olema märgitud ainult «ELi ja ELi-väliste riikide mee segu».

Samuti võiks Euroopa Komisjoni sõnul olla puuviljamahladel «ilma suhkrulisandita» märgistus. Erinevalt nektarist ei ole mahladesse lubatud lisada suhkrut, kuid komisjon väidab, et enamik tarbijaid ei ole sellest teadlikud.

Laual on ka ettepanek mooside kohta, ehk tulevikus peaks olema mooside puuviljasisaldus kilogrammi kohta vähemalt 450 grammi, mis on 100 grammi rohkem kui varem. Kui puuviljasisaldust üldiselt suurendada, saaksid tarbijad tulevikus vähem lisatud suhkrut ja rohkem puuvilju sisaldavaid tooteid.

Seni võib marmelaadiks nimetada ainult tsitrusviljadest valmistatud marmelaadi. Kuid ettepaneku kohaselt peaks olema võimalik kasutada seda nimetust kõigi marmelaadide puhul, et kohandada toote nimetus kohalikul tasandil kõige levinumale nimetusele.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles