Tšiili riigistab oma ulatusliku liitiumitööstuse

PM Majandus
Copy
Liitiumikaevandus Tšiilis, Atacama soolaväljal.
Liitiumikaevandus Tšiilis, Atacama soolaväljal. Foto: Ivan Alvarado

Nõudlus kasvab pidevalt ja liitium on oluline tooraine elektriautode jaoks. Tulevikus tahab Tšiili riik oma suurtest varudest rohkem kasu saada.

Kõik eraettevõtted, kes tahavad Tšiilis liitiumi kaevandada, peavad tulevikus tegema koostööd riigiga, teatas president Gabriel Boric reedel riikliku liitiumistrateegia esitlusel, vahendab Reuters.

Uutes ühisettevõtetes võivad eraettevõtjad omada maksimaalselt 49,9-protsendilist osalust. «Tšiilis on üks maailma suurimaid liitiumimaardlaid. Me ei saa endale lubada, et seda mitte ära kasutada,» ütles riigipea.

Praegu kaevandavad eraettevõtted SQM ja Albemarle liitiumi Tšiili ainsas aktiivses kaevanduspiirkonnas Salar de Atacama. Nende lepingud lõpevad vastavalt 2030. ja 2043. aastal. Valitsuse eesmärk on aga enne lepingute lõppemist nendega uuesti läbi rääkida ja võtta kaevandamise üle kontroll.

Reedesel börsipäeval kukkusid Tšiili ettevõtte SQMi USAs noteeritud aktsiad üle 18%, samas kui Ameerika ettevõte Albemarle langes 10%. SQMil on Tšiilis suurem tootmismaa, kus on 81 000 hektarit liitiumi kaevandamiseks, võrreldes Albemarle'i 16 000 hektariga.

Tšiilis on üks maailma suurimaid liitiumivarusid ja nad olid eelmisel aastal toodangu poolest Austraalia järel teisel kohal. Liitiumi on vaja muu hulgas elektriautode ehitamiseks. Selle leelismetalli soolade ioonid on olulised elektrilaengu transportimiseks enamikes kaasaegsetes suure võimsusega akudes. Ühe uuringu kohaselt võib nõudlus liitiumi järele järgmise 35 aasta jooksul viiekordistuda.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles