LUUBI ALL ⟩ Automaks teeb maainimeste elu veel raskemaks (27)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Toyota Land Cruiser pole Rasina külavanemal põllumees Aare Veetsmannil poosetamiseks. See maastur on talle elutarvilik tööloom, läbinud 11 aastaga kokku 375 000 kilomeetrit. 
Toyota Land Cruiser pole Rasina külavanemal põllumees Aare Veetsmannil poosetamiseks. See maastur on talle elutarvilik tööloom, läbinud 11 aastaga kokku 375 000 kilomeetrit. Foto: Sille Annuk

Ega maal ole elu nagu linnas, kus hakkama võib saada ilma autota, vaid seal on perre vaja kahte, vahel isegi kolme masinat, et üldse liikuma saada ja toime tulla, mistõttu leiab külarahvas, et neile linlastega ühesuguse automaksu kehtestamine on ebaõiglane ja elu suretav.

Põlvamaal kolmesajal hektaril seemnevilja kasvatav Rasina külavanem Aare Veetsmann peab lausa lugema, kui palju tal peres masinaid on: tal üks, naisel üks, maaülikoolis õppival pojal üks, lisaks kaubik ja ATV.

Tuleva aasta juulis, kui kehtestub automaks, tuleb tal hakata lugema, kui palju nende eest ühtekokku maksma peab. Pool tuhat eurot vähemalt. Värske rahandusminister Mart Võrklaev on öelnud, et sada eurot ikka tuleb aastas auto pealt riigile anda, kallimate ja saastavamate eest isegi kakssada.

Maapiirkondades pole teist võimalust, kui et peres olgu igal töötaval täiskasvanul oma auto, tõdevad kõik Põlva ümbruse üheksa küla vanemad, keda Postimees usutles, et saada teada, mismoodi mõjutavad poliitikute ja ametnike Tallinnas tehtud Exceli-arvutused pealinnast vaadates Eestimaa kaugemas nurgas elavate inimeste elu.

Kommentaarid (27)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles