Kuidas jõuda riigi nõutavasse energiaklassi? Eramajade jaoks on üks kiire nipp (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kortermaja renoveerimine. Pilt on illustratiivne
Kortermaja renoveerimine. Pilt on illustratiivne Foto: Marko Saarm

Euroopa Liit tahab, et iga maja saaks 2030. aastaks vähemalt E-energiaklassi ning 2033. aastaks vähemalt D-energiaklassi. Euroopa parlament nägi siin ette ka karistusmeetmeid, näiteks keeldu kinnisvara välja üürida või ära müüa, enne kui energiamärgis pole käes. Aga kuidas seda teha ja palju see maksma läheb?

Kuna majade energiatõhususe detailide üle peab otsustama iga liikmesriik eraldi, on hetkel ebaselge, kuidas nõudeid rakendama hakatakse. Kas seatakse elamute energiaklass D hoonefondi riiklikuks eesmärgiks või hakatakse seda nõudma igalt majalt? Põhimõtteliselt on energiamärgise süsteem iga klassi limiitidega, kui palju energiat ruutmeetri peale kuluda tohib, juba olemas. Aga teadaolevalt on Euroopa Liidu ametnikel plaan, energiamärgised kõikide riikide jaoks ühtlustada, nii et praegu kehtivad normid ei pruugi tulevikus enam kehtida. Lõplik hoonete energiatõhususe direktiivi arutelu peaks praeguste plaanide järgi toimuma poole aasta pärast ning siis peaks nii mõndagi selgeks saama.

Soomes on olukord direktiivi tõttu üsna terav, nii toob Ilta Sanomat välja ülikooliprofessorite hinnangu, et energiatõhususe direktiiv läheb vastuollu Soome põhiseadusega – sest see võtab inimestelt õiguse, teha eraomandiga seda, mida nad soovivad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles