Tuumarahvas Vaid üks protsent soomlastest on tuumaenergiale täielikult vastu

Erkki Erilaid
Copy
Spetsialistid töötamas Olkiluoto-3 tuumareaktoris.  REUTERS/Lefteris Karagiannopoulos
Spetsialistid töötamas Olkiluoto-3 tuumareaktoris. REUTERS/Lefteris Karagiannopoulos Foto: STAFF

Soomes, kus ligi kolmandik elektrist tuleb tuumajaamadest, läbiviidud küsitlus näitas, et tuumaenergiasse suhtub täiesti positiivselt 31 protsenti ja üldiselt positiivselt 37 protsenti vastajatest. Täielikult vastu oli vaid protsent küsitletutest.

Pärast Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori käivitumist toodetakse umbes 30 protsenti Soomes tarbitavast elektrist tuumajaamades. Kuna elektrihind tänu sellele langeb, on ka tuumaenergial järjest enam toetajaid.

Soome energiatööstusliidu hinnangul on tuumaenergia toetus Soomes praegu suurem kui kunagi varem. Kodanike arvamusi selles küsimuses on põhjanaabrid uurinud juba alates 1983. aastast.

Liidu tellitud värskest uuringust selgus, et ligi 70 protsenti soomlastest suhtub tuumaenergiasse positiivselt, vahendas Taloussanomat.

Viimase uuringu viis Kantar Public Soomes läbi märtsis-aprillis. Veidi enam kui tuhandest vastajast suhtus tuumaenergiasse täiesti positiivselt 31 protsenti ja üldiselt positiivselt 37 protsenti. Ühe protsendi vastajate seisukoht oli täiesti negatiivne ja viiel protsendil üldiselt negatiivne.

Peaaegu veerandi inimeste arvamus tuumaenergiast oli samas kahetine. Mehed suhtusid tuumaenergiasse seejuures positiivsemalt kui naised. Vaid veidi üle poole naistest pidas seda heaks.

Toetajate hulgas oli kõige enam koalitsioonipoliitikute valijaid. Tuumaenergia suhtes olid kõige kriitilisemad roheliste ja vasakliidu toetajad, kuid isegi üle poole neist olid vähemalt üldjoontes positiivsed.

Aasta pärast seda, kui 2011. aasta märtsis juhtus Jaapanis Fukushima tuumaelektrijaama õnnetus, suhtus tuumaenergiasse üldiselt pooldavalt vaid 37 protsenti soomlastest. Alates 2016. aastast on tuumaenergia populaarsus ainult kasvanud.

Eestis on tuumaenergia toetus umbes sama suur, kuid vastalisi palju rohkem kui teisel pool lahte. Kantar Emori mullu augustis läbi viidud küsitlus näitab, et eestlased enamasti toetavad Fermi Energia plaanitava väikereaktori rajamise kaalumist. «Jah» ja «pigem jah» vastanute osakaal kokku oli toona 69 protsenti, mis on tugevaim toetuse määr alates uuringute läbiviimise algusest 2019. aastal.

Küsimusele «Kas pooldate uue põlvkonna väikese tuumajaama kasutamise kaalumist Eesti elektri varustuskindluse tagamiseks?» vastas 38 protsenti «jah», 31 protsenti «pigem jah», 11 protsenti «pigem ei» ning 9 protsenti kindla «ei». 11 protsenti vastanuist ei osanud selles küsimuses seisukohta võtta.

Soome plaanib aga tuumajaamadele lisa. Riigis on praegu käsil tuumaenergia seaduse põhjalik reform. Energiatööstusliidu sõnul on selle eesmärk hõlbustada tuumarajatistele lubade väljastamist. Tulevikus võidakse Soome rajada praegustest väiksemaid tuumajaamu näiteks linna kaugkütte tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles