Maa-amet: I kvartalis elavnes kinnisvaraturg alles märtsis

PM Majandus
Copy
Kortermajad Tallinna kesklinnas. Pilt on illustreeriv.
Kortermajad Tallinna kesklinnas. Pilt on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Maa-ameti andmetel toimus 2023. aasta I kvartalis kinnisvaraturul 8882 ostu-müügitehingut koguväärtusega 895 miljonit eurot. Tehingute arv ja koguväärtus vähenes nii 2022. aasta I kvartaliga kui ka IV kvartaliga võrreldes.

Kvartaalne ostu-müügitehingute arv oli viimati nii väike kümme aastat tagasi 2013. aasta I kvartalis, mil tehti ligi 8800 tehingut. Tänavune ostu-müügitehingute kuine jaotus näitab, et aasta kaks esimest kuud olid väga rahulikud, aga märtsis kasvas aktiivsus oluliselt. Kvartali tehingute koguväärtus oli viimati nii madal 2020. aasta II kvartalis. Tehingute arv oli 27% ja koguväärtus 28% madalam kui aasta tagasi samal ajal. Eelnenud kvartaliga võrreldes oli tehingute arv 19% ja koguväärtus 27% madalam.

Tehingute arv vähenes 2023. aasta I kvartalis aastases võrdluses kõikides maakondades. Koguväärtus suurenes vaid Lääne-Viru maakonnas, kus ostu-müügitehingute koguväärtus kasvas eelmise aasta I kvartaliga võrreldes kolmandiku.

Korteriomandiga tehti 2023. aasta I kvartalis 5172 ostu-müügitehingut, sealhulgas eluruumidega 4722. Eluruumidega tehtud tehingute arv vähenes eelmise aasta I kvartaliga võrreldes viiendiku ja eelnenud kvartaliga võrreldes 13%. Sealhulgas vähenes uute korteritega tehtud tehingute arv kümnendiku ja järelturu neljandiku. Esmamüükide osatähtsus korteritehingutes oli 2023. aasta I kvartalis 21% ning iga teine uus korter müüdi Tallinnas.

2023. aasta I kvartalis oli Tallinna uue korteri ruutmeetri keskmine hind 3723 eurot, aastaga tõusis ruutmeetri hind kümnendiku ja kvartaliga 3%. Pealinna järelturu korteri ruutmeetri keskmine hind oli 2656 eurot ja aastane hinnakasv 5%, eelmise kvartaliga võrreldes langes Tallinna järelturu korterite keskmine hind 2%.

2023. aasta I kvartalis kasvas Maa-ameti kinnisvara hinnaindeks võrreldes eelmise kvartaliga 5% ja eelmise aasta I kvartaliga 14%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles