G7 riigid kaaluvad keelustada pea kogu kaubaveo Venemaale

Erkki Erilaid
Copy
USA välisminister Antony Blinken G7 riikide hiljutisel välisministrite kohtumisel Jaapanis.
USA välisminister Antony Blinken G7 riikide hiljutisel välisministrite kohtumisel Jaapanis. Foto: POOL

Arenenud tööstusriikide ühendus G7 arutab pea kogu Venemaale suunatud ekspordi täielikku keelustamist, mille eesmärk on tugevalt kahjustada agressorriigi majandust seoses sissetungiga Ukrainasse.

G7 ametnikud arutavad seda ideed enne järgmisel kuul Jaapanis toimuvat liidrite tippkohtumist, kirjutas Bloomberg. Selliste sanktsioonide rakendamine ELis eeldaks aga kõigi 27 liikmesriigi heakskiitu, mis tekitaks riikide vahel palju erimeelsusi ja hirmu Venemaa kättemaksu ees.

Praeguste Venemaa-vastaste sanktsioonide kohaselt on eksport üldjuhul lubatud, kui teatud juba sanktsioneeritud kaubad välja arvata. Kui vastu võetakse peaaegu täielik ekspordikeeld, muudaks see sanktsioonide mehhanismi vastupidiseks – keelatakse üldjuhul kogu eksport, välja arvatud teatud erandid.

Toit, põllumajandustooted ja ravimid jäävad peaaegu kindlasti igasugustest keeldudest ja sanktsioonidest vabaks, ütles üks allikatest Bloombergile.

EL ja G7 on juba keelanud osa ekspordist Venemaale. EList ei saa näiteks eksportida tipptehnoloogiat, nafta rafineerimiseks vajalikku tehnoloogiat, energiatööstuse seadmeid, luksusautosid, kellasid ja ehteid ning lennunduse ja kosmosetööstuse kaupu ja tehnoloogiat. Uute ekspordikeeldude alla peaksid eeldatavasti lisanduma kasutatud autod, rehvid, kosmeetikatooted, riided jne.

Vaatamata kehtivatele ekspordikeeldudele on Venemaal õnnestunud osa keelatud kaupadest kaudselt importida läbi kolmandate riikide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles