Kinnisvaraettevõtjad: ootamatul maksutõusul on negatiivsed tagajärjed (1)

BNS
Copy
Ehitusettevõtjate liidu tegevjuht Indrek Peterson.
Ehitusettevõtjate liidu tegevjuht Indrek Peterson. Foto: Andres Haabu

Eesti Kinnisvarafirmade Liit (EKFL) ja Eesti Ehitusettevõtjate Liit (EEEL) pöördusid rahandusministeeriumi poole ettepanekuga viia läbi valitsuse kavandatava käibemaksutõusu mõjuanalüüs.

10. aprillil sõlmitud koalitsioonilepingus on koalitsioonipartnerid ette näinud käibemaksu tõstmist 2 protsendi võrra 2024. aastal. «Juhime tähelepanu, et maksumuudatust ei tohiks käesoleval juhul rakendada kiirustades. Meie hinnangul on praegune ajatelg sedavõrd olulise maksumuudatuse tegemiseks liiga ootamatu ning olulisi negatiivseid tagajärgi tekitav. Tuleb arvestada, et paljud ettevõtted ja inimesed ei ole veel taastunud ligi kolm aastat kestnud erinevatest kriisidest, mille tekkimine ja mõjude ulatus on olnud väljaspool nende mõjusfääri,» märgivad EKFLi tegevjuht Tõnis Rüütel ja EEELi tegevjuht Indrek Peterson pöördumises.

Nad viitavad põhiseadusest tulenevale õiguskindluse põhimõttele, mille järgi tuleb uute regulatsioonide jõustumiseks ette näha mõistlik aeg, mille jooksul saaksid adressaadid uute normidega tutvuda ning oma tegevuse vastavalt ümber korraldada. «Ei saa pidada õigeks, et maksukohustusi kehtestav õigusakt võetakse vastu ning avaldatakse vahetult enne selle jõustumist. Sellele vaatamata on meile jõudnud teave, et maksumuudatuse vastuvõtmist kavandatakse riigikogus juba enne jaanipäeva. See tähendab, et seadus tahetakse vastu võtta põhjendamatult kiirustades ilma korrektsete mõjuanalüüsideta,» nendivad liitude tegevjuhid.

Pöördujad selgitavad, et mõjuanalüüs ja seaduse üleminekusätete põhjalik kaalutlemine on sedavõrd olulise muudatuse eelduseks, sest käibemaksumäära tõus puudutab kõiki Eesti inimesi ja ettevõtjaid.

Ehitus- ja kinnisvaravaldkonda puudutab kavandatav maksutõus teravalt erinevatel põhjustel. Näiteks elamuarenduse projektid ja lõpptoode lähevad kallimaks, kaudselt tõusevad ka järelturu hinnad. Tarbijad, kes peavad muude hinnatõusudega kohanema, ei tee ostuotsuseid veelgi kallineva kinnisvara ostmiseks. Seetõttu võivad lõpptooted jääda realiseerimata, mis võib kaasa ehitus- ja kinnisvaraettevõtjatele olulist majanduslikku kahju.

Eeltoodut arvestades on liitude esindajate hinnangul vajalik kaaluda maksumäära tõstmise mõjusid erinevate elu- ja ärivaldkondade lõikes. «Seetõttu palume, et käibemaksumäära tõstmisega ei kiirustataks, vaid enne tehtaks vajalikus ulatuses nõuetekohased mõjuanalüüsid,» võtsid nad kokku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles