AK ⟩ Putini liberaalsed tehnokraadid, kes päästsid Venemaa majanduse halvimast (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Bahmuti linn Donetski oblastis Ukrainas on juba pikka aega venelaste ägedate rünnakute all. Tohutute purustuste ja inimeste tapmise eest on vastutavad ka Venemaa rahandus- ja ärijuhid.
Bahmuti linn Donetski oblastis Ukrainas on juba pikka aega venelaste ägedate rünnakute all. Tohutute purustuste ja inimeste tapmise eest on vastutavad ka Venemaa rahandus- ja ärijuhid. Foto: Dmitri Kotjuh

Kohe pärast Venemaa suure sõja algust Ukraina vastu olevat Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina soovinud oma ametikohalt tagasi astuda, kuid president Vladimir Putin seda ei lubanud ning käskinud tal ametikohale jääda.

Ei ametlikult ega mitteametlikult pole Nabiullina oma suhtumist sõjasse välja näidanud, aga neli päeva pärast selle puhkemist toimunud Kremli majandusnõunike kohtumisel Putiniga oli keskpanga president üleni mustas, mida teda lähedalt teadvad inimesed peavad märguandeks.

Nabiullina on tuntud selle poolest, et ta on edastanud avalikkusele oma sõnumeid aksessuaaride, eriti prosside abil, mitte sõnadega. Kui puhkes koroonapandeemia ja valitsus nõudis 2020. aasta mais inimeste kojujäämist, kandis ta majakujulist prossi. Kuu aega hiljem, kui keskpank alandas baasintressi, kandis ta tuvikujulist prossi. (Tuvi sümboliseerib keskpankade lõtva rahapoliitikat, vastandina range rahapoliitika märgile, milleks on pistrik.) «Mul on midagi iga sümboli jaoks, aga ma ei hakka selgitama,» ütles ta Venemaa televisioonile mõned aastad tagasi. Nii polnudki väga raske tõlgendada Nabiullina riietust esmaspäeval kohe pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles