Venemaa kaalub võimalust maksta lahkuvatele välismaistele ettevõtetele võlakirjadega

PM Majandus
Copy
Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina.
Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina. Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Venemaa töötab ettepaneku kallal, mille kohaselt võiks riigis varasid müüvatele välismaistele ettevõtetele maksta sularaha asemel keskpanga võlakirjadega, mis on seotud välismaal külmutatud Venemaa reservidega, vahendab Reuters.

 

Vene rubla langes sel kuul üle ühe aasta madalaimale tasemele, milles kauplejad ja analüütikud süüdistasid osaliselt välisfirmasid, kes müüvad oma Venemaa varasid kohalikele ostjatele.

Nõndanimetatud ebasõbralike riikide ehk Moskva vastu sanktsioone kehtestanud riikidest pärit investorite varade müük nõuab valitsuskomisjoni heakskiitu. Rahandusministeerium on öelnud, et väljumistehingud peaksid toimuma rangetes piirides keskpanga kontrolli all.

«Seda tuleb edasi arendada, kuid põhimõtteliselt võiks kaaluda taolist algatust kui ühte meedet Venemaa välismaal külmutatud varade kaitsmiseks,» ütles keskpanga president Elvira Nabiullina neljapäeval seadusandjatele vastuseks nende ettepanekule maksta lahkuvatele välismaalastele sularaha asemel võlakirjadega.

Selline radikaalne samm seisaks Nabiullina sõnul silmitsi mitmete takistustega, eelkõige sellega, et võlakirjade sidumine külmutatud varadega võib nõuda, et Venemaa avalikustaks oma reservide struktuuri ja asukoha, mida Nabiullina sõnul ei soovitaks.

Ta lisas, et nende võlakirjade sunniviisiline kehtestamine ettevõtetele või Venemaa varade külmutamise lõpetamine teiste riikide reguleerivate asutuste poolt ei ole tõenäoliselt võimalik.

Mõnel juhul saavad mitteresidendid varade müügist või dividendimaksetest saadud tulu nn C-tüüpi erikontodele. Kuid juurdepääs nendele kontodele on enamiku välisinvestorite jaoks blokeeritud. Nabiullina ütles, et võlakirjakava võiks toimida alternatiivina nendele kontodele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles