Aktsiaturud on autotööstuse murede ja majandushirmude tõttu languses

Copy
Tesla Model 3 elektriauto.
Tesla Model 3 elektriauto. Foto: CASEY HALL

Maailma aktsiad langesid neljapäeval autosektori probleemide ja majandushirmude tõttu, mis on seotud intressimäärade tõstmise väljavaadetega, mille eesmärk on jahutada kõrget inflatsiooni.

Wall Street avas kauplemispäeva langusega ning ka Euroopa peamised aktsiaturud olid pärastlõunal madalamal, pärast erisuunalist kauplemist Aasias.

Vahetult pärast kauplemise algust oli Dow Jonesi tööstusindeks langenud 0,4 protsenti 33 748,86 punktile. Laiapõhjaline S&P 500 odavnes 0,6 protsenti 4 131,09 punktile, samas kui tehnoloogiarikas Nasdaq Composite indeks langes 0,7 protsenti 12 078,44 punktile.

Languste taga on suuresti autotootjad, mille aktsiahinnad said tugeva löögi pärast seda, kui Tesla teatas esimese kvartali kasumi kukkumisest, kuna järsud hinnaalandused vähendasid Elon Muski elektriautode ettevõtte kasumimarginaale.

Tesla aktsiad kukkusid New Yorgis kauplemispäeva alguses 7,3 protsenti. Fordi ja GMi aktsiad langesid mõlemad üle nelja protsendi.

Euroopas langesid Prantsuse hiiglase Renault aktsiad 8,2 protsenti vaatamata tugevale esimese kvartali kasumile, samas kui Chrysleri, Fiati, Jeepi, Maserati, Peugeot' ja teiste kaubamärkide omanik Stellantis kukkus 5,4 protsenti.

Frankfurdis langes BMW aktsia peaaegu neli protsenti, Mercedes-Benz 3,4 protsenti ja Volkswagen 2,1 protsenti.

«Marginaalide/nõudluse ummikseis ei ole ainult Tesla-spetsiifiline. Tulekul on veel rohkem hinnalangusi, mis mõjutab kõiki,» ütles Finalto analüütik Neil Wilson AFP-le.

Turud on viimastel päevadel olnud optimistlikud, et keskpangad, eriti USA Föderaalreserv, suudavad oma intressimäärade tõstmise püüdlusi peagi lõpetada pärast seda, kui andmed näitasid inflatsiooni aeglustumist.

Kuid investoreid raputas sel nädalal uudis, et Ühendkuningriigi inflatsioon püsis märtsis üle 10 protsendi toiduainete hinnatõusu tõttu. Need teated on õhutanud panuseid, et Inglismaa keskpank tõstab järgmisel mais toimuval kohtumisel taas intressimäärasid. 

Kõrgemad laenukulud piiravad tarbijate kulutusi ja suurendavad nii ettevõtete kui ka eraisikute krediidikulusid, mis halvendab majandustegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles