Viis nippi, kuidas igapäevateenustelt säästa

PM Majandus
Copy
Tooted Prismas. Pilt on illustratiivne.
Tooted Prismas. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Pidevalt kasvava elukalliduse tõttu tundub keeruline kulutusi kontrollida ja raha säästa. Siin on viis nippi, mis aitavad väikeste pingutuste ja mõningaste harjumuste muutmisega hinnatõusu tingimustes igapäevaseid kulutusi kontrolli all hoida.

Ostle toidupoes teadlikult

Toidukaupade hinnad on tõusnud, mistõttu ei tasu kokkuhoidu silmas pidades toidupoodi vajalike asjade nimekirjata minna. Koosta eelnevalt loetelu toiduainetest, mida on tarvis osta – nii väldid emotsioonioste ega kuluta ülearu.

Toidupoes tasub käia õhtuti, sest nii on võimalik teatud kaupu soodsamalt saada. Näiteks müüb Prisma samal päeval «kõlblik kuni» tähtajaga märgistatud toidukauba alates kella 20 isegi kuni 60-protsendilise allahindlusega. Nii säästad lisaks rahale loodust, vähendades toiduraiskamist.

Vali mobiili-, interneti- ja telepakett ühest kohast

Ehkki vahel võib tunduda soodsam kombineerida TV- ja internetiteenuseid erinevatelt operaatoritelt, võidad tarbijana rohkem, kui hangid teenused ühelt pakkujalt. Nii saad lisaks mugavusele nautida näiteks ka sageli pakutavaid võimalusi, nagu tasuta voogedastus, spordi- või muud lisakanalid – see on kokkuvõttes soodsam, kui kõiki neid valikuid eraldi ostes.

Ühe operaatori tele- ja internetiteenuste komplekteerimise eeliseks on lisaks kulude kokkuhoiule mugavus – nii ei tule arved erinevatelt teenustepakkujatelt ning ei pea ka klienditeeninduseks mitme ettevõttega suhtlema.

Mobiilioperaatori puhul tasub lisaks veenduda, et ta täidab elektroonilise side seadusest tulenevat nõuet ja teeb sulle korra aastas parima sobivaima paketi soovituse. Kui operaator pole seda veel teinud, võta temaga ühendust ja uuri enda võimalusi.

Hoia trennikulutused kontrolli all

Spordiklubides masinatega treenimine on mugav, kuid väga kulukas mugavusteenus. Keskmiselt maksab spordiklubi liikmepakett vähemalt 50 eurot kuus, seega on aastane kulu umbes 600 eurot. Samas on vabaõhu jõusaalid külastajatele tasuta ja sealt leiab samuti erinevate lihasgruppide treenimiseks mõeldud vahendeid.

Erinevalt traditsioonilisest jõusaalist viibid jõulinnakus treenides värskes õhus, mis omakorda avaldab positiivset mõju vaimsele tervisele. Füüsilise ja vaimse tervise hoidmise jaoks sobivad ka teised aktiivsed tegevused, nagu jalutamine, kepikõnd või jooksmine, mis ei eelda kallist varustust.

Kasuta ühistransporti või jalgratast

Ühistranspordi kasutamine autoga sõitmise asemel aitab säästa raha kütuse, hoolduse ja parkimistasude arvelt. Lisaks vähendab see süsinikujalajälge ning seega võid lihtsa muudatusega anda oma panuse tervislikuma keskkonna loomisele. Mitmed Eesti linnad pakuvad taskukohaseid ja mugavaid jalgratta jagamise ning rentimise programme, millega hoiad lisaks rahale ummikute arvelt kokku ka aega.

Vähenda energiatarbimist ja -arveid

Energiatarbimise vähendamisest on küll räägitud juba pikemat aega, aga see on jätkuvalt üks kõige lihtsam ja efektiivsem viis raha säästmiseks ka väikeste pingutustega – näiteks lülitades välja tuled ja elektroonikaseadmed, kui sa neid enam ei kasutata, või vahetades olemasolevad lambipirnid energiatõhusamate vastu. Samuti võiks pesumasinat või nõudepesumasinat kasutada ajal, mil elektrihind on soodsam. Elektrihinda saab jälgida nii veebilehelt elektrikell, kuid ka erinevatest nutikatest rakendustest.

Kui oled fikseeritud hinnaga elektripaketi kasutaja või parasjagu ei ole sul võimalik madalama hinnaga elektri kellaaegadel pesu pesta, võiks kasutada ökonoomset režiimi, mis võib pesu või nõusid küll kauem pesta, kuid aitab säästa nii elektrit kui ka vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles