Coop Pank tegi võimsa tulemuse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Coop panga juht Margus Rink jätkab veel teist kolmeaastast ametiaega.
Coop panga juht Margus Rink jätkab veel teist kolmeaastast ametiaega. Foto: Madis Veltman

Coop Panga esimese kvartali puhaskasum kasvas aastaga 2,7 korda, 9,4 miljoni euroni.

Panga puhasintressitulu kasvas 10,6 miljonilt eurolt 18,4 miljoni euroni. Neto teenustasutulu suurenes 0,8 miljonilt eurolt miljoni euroni.

«Coop Panga 2023. aasta esimese kvartali heade tulemuste taga on eelkõige ärimahtude kasv. Kuid positiivset mõju avaldas ka intressitasemete tõus turul,» kommenteeris tulemusi Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink.

«Näeme, et keskpankade jahutatavas majanduskeskkonnas on Eesti pankade laenuportfellid turuüleselt langustrendis. Seevastu Coop Panga laenuportfell kasvas kvartaliga 46 miljoni euro võrra, millest ligi pool tuli kodulaenust. Oleme seitsme aastaga jõudnud positsiooni, kus Eestis väljastatavatest kodulaenudest tuleb praegu iga kümnes laen meilt. Sama osatähtsus on Coop Pangal ka autoliisingu turul. Mõnevõrra tagasihoidlikumat mahtude kasvu näitas esimeses kvartalis ärilaen. Näeme, et ärikliendid on praegu äraootavas positsioonis – laenupakkumisi küll võetakse, kuid lepingusse minnakse nendega pigem ettevaatlikult,» märkis ta. «Samuti näeme, et meie laenuportfell püsib kvaliteetne: suuri muutusi klientide maksekäitumises, võlglaste arvus ega ka laenude allahindlustes ei ole toimunud. Kuigi oleme laenukahjude tekkimiseks valmistunud, pole kindel, kas ja kui suures mahus me neid Eesti turul tegelikult näeme. Pigem kinnitavad viimased kvartalid, et laenukliendid suudavad muutunud oludega hakkama saada.»

«Tõusnud intressimäärad on aktiveerinud kliente paigutama oma vaba raha tähtajalisele hoiusele. Selle tulemusena on tõusnud tähtajaliste hoiuste osakaal ja seda nii Coop Pangas kui ka turuüleselt. Coop Pangas maksame euribori kasvanud tuludest ligi poole tagasi hoiustajatele kõrgemate intresside näol,» lausus ta.

«Coop Pank tegutseb üha kasvava efektiivsusega. Panga ärimahud ja tulud kasvavad kiiremini kui meie tegevuskulud. Kõik see päädis rekordilise kvartalikasumiga 9,4 miljonit eurot ja Coop Panga ajaloo parima kulu-tulu suhte (39 protsenti) ning omakapitali tootlusega (24,4 protsenti),» kirjutas ta börsiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles