Uute autode müük Euroopas taastus lõpuks 2021. aasta juuni tasemele

Copy
Volkswageni eksportautod Emdeni sadamas.
Volkswageni eksportautod Emdeni sadamas. Foto: Fabian Bimmer

Euroopa autotootjate liidu kolmapäeval avaldatud andmete järgi kasvas eelmisel kuul Euroopas uute autode müük hüppeliselt, ületades esimest korda alates 2021. aasta juunist miljoni piiri.

Märtsis registreeriti 1 087 939 uut sõiduautot, mis on 28,8 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal kuul. Märts 2022 andis aga madala võrdlusbaasi, sest autotootjaid tabas pooljuhtide puudus. Pärast seda on kiipide puudus oluliselt leevenenud. 

Müük kasvas kõigis ELi riikides, kuid eriti märkimisväärne oli hüpe Itaalias, kus müügikasv ulatus 40,7 protsendini, ja Hispaanias, kus see ulatus 66,1 protsendini.

Aasta esimese kolme kuu jooksul müüdi kokku 2,7 miljonit, mis on 17,9 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Suurim kasv oli Hispaanias (44,5 protsenti), millele järgnes Itaalia (26,2 protsenti).

Märtsis moodustasid elektriautod 13,9 protsenti kogumüügist ning hübriidide osakaal oli 24,3 protsenti. Pistikhübriidide osakaal vähenes aastases võrdluses 7,3 protsendini, mis oli peamiselt tingitud seda tüüpi sõidukite toetuste lõppemisest Saksamaal. 

Bensiinimootoriga autode osakaal tõusis marginaalselt 37,5 protsendini, samas kui diiselmootorite osakaal langes 14,5 protsendini.

Volkswageni kontsern jäi autotootjate seas esikohale, kuna kontsern müüs 275 753 sõidukit oma erinevate kaubamärkide lõikes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles