Lennufirmad: inimesed säästavad, kus vähegi saavad, kuid mitte reisides (1)

Erkki Erilaid
Copy
Lennukile minek Tallinna lennujaamas.
Lennukile minek Tallinna lennujaamas. Foto: Jarek Jõepera/Tallinna lennujaam

Hoolimata tarbijate sissetulekuid ja sääste õgivast inflatsioonist ning järsult kallinenud lennupiletitest, prognoosivad Euroopa lennufirmad, et reisijate arv tuleb sellel aastal rekordiline.

Kui üldine hindade ja laenuintresside tõus sööb inimeste sääste üha kiiremini, ei ole see reisihuvi kaugeltki vähendanud. Prognooside kohaselt müüvad Euroopa kaheksa suuremat lennufirmat, mis teenindavad ligi poolt kontinendi reisijatest, sel aastal kokku umbes 620 miljonit piletit. Eelmine rekord pärines 2019. aastast, mil müüdi pisut alla 600 miljoni lennureisi.

Pärast pea kolm aastat kestnud kriise, sealhulgas ülemaailmset pandeemiat ja Venemaa sissetungist Ukrainasse põhjustatud kütusehindade hüppelist tõusu, tunnistavad lennufirmade juhid, et ka neile tuli kiiresti kasvav reisikihk süveneva majanduslanguse ohu taustal ootamatult.

Viimati tõstis sel aastal juba teist korda teisipäeval oma tuluprognoosi Ühendkuningriigi vedaja EasyJet. Lennufirma ei ennusta mitte ainult reisijate arvu kasvu, vaid väidab ka võidukalt, et inimesed on nõus reiside eest varasemast tunduvalt rohkem raha välja käima.

Lennureisid kallinevad kiiresti

Ka teised Euroopa vedajad on teatanud sarnastest suundumustest ja mitmed lennufirmad on vaatamata kasvavale inflatsioonile ja majanduslanguse murele juba tagasi kasumis. Ryanairi tegevjuht Michael O’Leary on ennustanud, et sel suvel oodatav kuni 15-protsendiline lennupiletihindade tõus ei mõjuta kuidagi broneeringuid. Piletihinnad on aga juba niigi aastavõrdluses 20–30 protsenti kallimad.

EasyJeti tegevjuhi Johan Lundgreni sõnul saab üha selgemaks, et tarbijad seavad pärast Covidiga seotud piiranguid reisimise prioriteediks, vahendas Financial Times.

«Näeme broneeringute tegemisel tugevat hoogu, mida tõukavad tagant kliendid, kes eelistavad jätkuvalt kulutada just puhkuse ajal,» ütles ta. «Uuringud on juba mõnda aega näidanud, et reisimise osakaal kõigist tarbijakulutustest on tõusnud ja seda kinnitavad ka meie piletibroneeringud.»

Lundgren viitas Euroopa reisikomisjoni (European Travel Commission) hiljutisele uuringule, mis leidis, et reisimine oli ainus kuluartikkel, mille eest olid inimesed valmis maksma ka siis, kui nende üldine majanduslik seis halveneb. KPMG detsembris läbiviidud uuring Ühendkuningriigi tarbijate seas  jõudis sarnasele järeldusele. Lisaks selgus sellest, et järgmise 12 kuu jooksul on reisimine küsitletute eluks otseselt mittevajalike kulutuste osas esikohal.

Lundgren märkis, et EasyJeti piletid kallinesid viimase kvartaliga koguni 31 protsenti. «Protsent on küll suur, kuid kallinemine oli keskmiselt ühe suuna kohta vaid 15 eurot, mis võrdub paari kohvi ja suupiste maksumusega lennujaamas,» lohutas ta reisijaid. «See ei ole võrreldes kõigi muude hinnatõusudega kuigi suur.» Suvel, reisimise kõrgajal, on lennufirma piletid siiski veelgi kallimad, kerkides keskmiselt üle 100 euro ühe lennusuuna eest.

Tallinna lennujaam tegi märtsis reisijate rekordi

Sarnaselt teiste Euroopa riikidega kasvab reisihimu ka Eestis. Tallinna lennujaam teatas hiljuti, et märtsis teenindati 232 951 reisijat, mida on 35 protsenti rohkem, võrreldes eelmise aasta märtsiga ja mis on üldse kõigi aegade parim märtsi tulemus. ASi Tallinna Lennujaam juhatuse liikme Eero Pärgmäe sõnul on pandeemiaeelse reisijate arvu ületamine lennujaama jaoks väga rõõmustav ja tulevikku vaatamisel julgustav tulemus.

«Tallinna lennujaama lennuliikluse taastumine on olnud väga kiire. Oleme koos partneritega suutnud värvata töötajaid kiiremini kui paljud teised Euroopa lennujaamad ja seetõttu on lendamine Tallinnast sama mugav kui enne pandeemiat. Loomulikult täname kõiki reisijaid, kes alustavad oma reise Tallinna lennujaamast – ilma teie reisimisjanuta meil selliseid numbreid ei oleks,» rõõmustas Pärgmäe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles