EL pakub raha Ukraina viljaimpordi mõju leevendamiseks

Copy
Teraviljaterminal Odessas.
Teraviljaterminal Odessas. Foto: RITZAU SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen pakkus välja täiendava 100 miljoni euro suuruse toetuse Euroopa Liidu põllumeestele, et leevendada Ukraina teraviljast põhjustatud vastasseisu, ütles pressiesindaja kolmapäeval.

Brüssel püüab leida lahendust kriitikale, mille on põhjustanud Poola, Ungari ja Slovakkia otsus keelata Ukraina teravilja ja teiste põllumajandustoodete sissevedu, mis on hinnad alla viinud.

Euroopa Liit andis 2022. aasta mais Ukrainale loa eksportida vilja läbi ühenduse riikide, sest sõja tõttu oli Musta mere viljavedu takistatud, maailma ähvardas aga toidukriis.

Liikmesriigid nõustusid teatud tooteid Ukrainast tolli ja ametliku kontrollita sisse vedama, kogusepiiranguid ei kehtestatud.

Suur osa toodetest ei liikunud aga läbi EL-i, vaid jäi pidama juba esimestesse riikidesse, kus neid hakati Budapesti väitel müüma dumpinguhindadega.

Varssavi saavutas teisipäeval Kiieviga kokkuleppe, et Ukraina vilja lubatakse ka edaspidi läbi Poola vedada.

«Me suutsime luua mehhanismid, mis tähendab, et Poolasse jää ei ühtki tonni vilja. Kaubad liiguvad transiidina läbi Poola,» ütles põllumajandusminister Robert Telus pärast Varssavis peetud kõnelusi Ukraina ametnikega.

Von der Leyeni pressiesindaja sõnul pakkus EK president kirjas viie Ida-Euroopa riigi valitsusele välja 100 miljoni eurose paketi enim kannatavatele põllumeestele.

See oleks lisaks 56 miljonile eurole, mille Poola, Rumeenia ja Bulgaaria põllumehed said märtsis.

Von der Leyen soovitas ka ennetusmeetmeid päevalille- ja rapsiseemnete asjus olemasolevate kaubandusreeglite raames, ütles pressiesindaja Dana Spinant.

Brüssel on varem öelnud, et Ukraina ekspordi ühepoolne keelustamine liikmesriikides ei ole vastuvõetav, ning juhtinud tähelepanu asjaolule, et kaubanduspoliitika on EL-i vastutusala.

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis arutab kolmapäeval ettepanekuid Poola, Slovakkia, Ungari, Rumeenia, Bulgaaria ja Ukraina esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles