Graafik ⟩ Põllumeeste tüli pani hinnad Euroopa viljaturul taas tõusma.Mida teevad Eesti tootjad?

Erkki Erilaid
Copy
Kuna Venemaa kontrollib Ukraina sadamaid, katkes viljavedu ka Aafrikasse. Fotol Libeeria lipu all sõitev Valsamitis, mis peaks nisulasti viima Keeniasse ja Etioopiasse.
Kuna Venemaa kontrollib Ukraina sadamaid, katkes viljavedu ka Aafrikasse. Fotol Libeeria lipu all sõitev Valsamitis, mis peaks nisulasti viima Keeniasse ja Etioopiasse. Foto: Nina Liashonok/Stringer/Reuters/Scanpix

Teisipäeval jõudsid Varssavi ja Kiiev küll kokkuleppele viljavedude jätkamises, ent viimaste päevade tõrked on oma mõju juba avaldanud ja teravilja hind liigub börsidel taas ülespoole.

Tõrked algasid sellest, et Ukraina naabrid keelasid sõdivast riigist vilja sisseveo, kuna see on märksa odavam kohalikust. Ehkki vili pidanuks nendest riikidest edasi liikuma, kippus see paigale jääma.

Nisu hind on paari päevaga kerkinud kuus protsenti ning kallinevad ka teised teraviljad. Hinnad tõusid siiski võrdlemisi tagasihoidlikult, eriti arvestades seda, et mullusest tipphinnast on näiteks nisu odavnenud enam kui 40 protsenti.

Kuna varasem hinnalangus ei ole Eesti poeriiulitel kajastunud, siis võib loota, et ka praegune kallinemine siinset tarbijat oluliselt ei mõjuta. Teraviljatoodete hinna tõus on Eestis kestnud ilma taandumismärke ilmutamata juba 2022. aasta algusest peale.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liikme Kerli Atsi (pildil) sõnul mõjutavad teravilja üleilmset turgu viimastel aastatel mitmed tegurid. «Suurim mõju on Venemaa sõjal Ukrainas, sellest tingitud kõrged väetise, kütuse ja transpordi hinnad ning loomulikult ka poliitiline ebastabiilsus,» mainis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles