EL suurendab kiibitootmist

Copy
Euroopa siseturu volinik Thierry Breton.
Euroopa siseturu volinik Thierry Breton. Foto: Yves Herman

Euroopa Parlament ja Euroopa Liidu riigid jõudsid teisipäeval leppeni tugevdada pooljuhtidega varustatust ja vähendada bloki sõltuvust Aasia tootjatest.

Euroopa Liit on seadnud prioriteediks kohaliku kiibitootmise pärast seda, kui koronaviiruse pandeemia põhjustas tarneahela šokid, mis viisid märkimisväärse puudujäägi tekkimiseni. Aasia tööstus, eriti Hiina ja Taiwani ettevõtted, domineerivad praegu pooljuhtide tootmist ja eksporti.

ELi juht Ursula von der Leyen ütles, et kokkulepe «võimaldab konkurentsivõimelist kiibitööstust ja loob aluse ülemaailmsele turuosale. See annab jõudu Euroopas toodetud puhtale tehnoloogiatööstusele ning tugevdab meie digitaalset vastupanuvõimet ja suveräänsust.»

Esialgse poliitilise kokkuleppe kohaselt soovib EL kahekordistada oma praegust ülemaailmset turuosa 2030. aastaks 20 protsendini ning mobiliseerida rohkem kui 43 miljardit eurot avaliku ja erasektori investeeringuid, et rahuldada Euroopa kasvavat soovi kiipide järele. Selle eesmärgi saavutamiseks peab Euroopa oma toodangut neljakordistama.

Rahastamine toimub olemasolevatest ELi eelarvelistest vahenditest ning kokkuleppega lõdvendatakse ka riigiabi eeskirju, et kulutada rahalisi vahendeid põhikomponendi tootmiseks vajalike keskuste arendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles