EL avaldas ettepanekud pankade päästmise reeglite muutmiseks

Copy
Euroopa Komisjoni peakontor Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakontor Brüsselis. Foto: Yves Herman

Euroopa Liit avaldas teisipäeval kauaoodatud meetmed maksumaksjate kaitsmiseks pankade päästmise kulu kandmise eest.

Ettepanekute kohaselt julgustatakse raskustes keskmise ja väikese suurusega pankasid kaasama rahastust rahandussektorist mitte riigilt, teatas Euroopa Komisjon.

ELile avaldati survet kiireks tegutsemiseks pärast kolme USA panga pankrotistumist eelmisel kuul ja Šveitsi investeerimispanganduse hiiglase Credit Suisse'i ühinemist oma piirkondliku konkurendi UBSiga.

«Mõne USA ja Šveitsi panga hiljutised ebaõnnestumised ja sellest tulenev stress rahvusvahelises pangandussektoris on vaid meeldetuletus sellest, miks me vajame tõhusalt toimivat süsteemi, mis käsitleks kõiki panku, olenemata nende suurusest, kui nad satuvad raskustesse,» ütles komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis Strasbourgis toimunud pressikonverentsil.

Brüsseli eesmärk on peatada liikmesriikide maksumaksjate raha paigutamine keskmise suurusega laenuandjatesse ja sundida panku looma oma reserve. Varem oli keskmise suurusega pankadel keeruline pääseda ligi pangandussektori poolt rahastatud kriisilahenduskavadele, mis tähendas, et hoiustajad võtsid hoiuste kindlustamise programmidega tagatud tasemetest suuremaid kahjusid.

«Lubage mul rõhutada, et esimene ja peamine kaitseliin sellises kriisis peab olema pankade sisemine suutlikkus kahjusid taluda,» ütles Dombrovskis.

Euroopa Parlament ja 27 ELi liikmesriiki peavad viimased ettepanekud heaks kiitma, kuid põhjapoolsed riigid, sealhulgas Saksamaa, on tõenäoliselt karmilt vastu. Berliin on eeskätt mures ELi plaanide mõju pärast omaenda laenuandjate, näiteks ühistupankade, kaitsesüsteemidele.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles