Äriplaani hukk: tuhandeid eestlasi tabab oodatud rahasaju asemel kahjum (24)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Pisikesed päikesepargid tasuvad ära vaid enda tarbeks elektri tootmiseks, nendega kasumi teenimine muutub pea võimatuks.
Pisikesed päikesepargid tasuvad ära vaid enda tarbeks elektri tootmiseks, nendega kasumi teenimine muutub pea võimatuks. Foto: Urmas Luik

Pöörastesse kõrgustesse sööstnud elektrihinnad ja erinevad toetusskeemid panid eestlasi päikeseparke rajama. Üks suur põhjus, miks seda teha, on nüüd aga võrrandist välja langenud.

Kes kodus päikesepaneele paigaldada soovib, peab arvestama, et tal on kolm võimalust: elekter ise kohe ära tarbida, see salvestada või siis võrku müüa ning kasumit teenida või vähemasti oma igakuist elektriarvet vähendada. Viimane osutus iseäranis eelmisel aastal suureks peibutajaks, mis pani inimesi massiliselt päikesepaneele tahtma, järjekorrad olid kuudepikkused, inimeste nurin selle üle, et liitumist pole võimalik mõistliku raha eest Elektrilevilt saada, kerkis taevani.

Nüüd on sellel äriplaanil osaliselt kriips peal. Oma tarbeks, igaks juhuks, Elektrilevile võrgutasu maksmisest pääsemiseks või soodsalt saadud süsteemiga tasub päikesepaneele paigaldada, kuid elektrimüügiambitsioonid tuleb tasapisi maha matta. Põhjus peitub energiafirmade otsuses väiketootjate müügimarginaali kergitada.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles