Hiinlased panevad raha kummalisse kohta, millest nad arvavad aru saavat

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiinas kasvas järsult kalliskivide ja väärismetallide huvi
Hiinas kasvas järsult kalliskivide ja väärismetallide huvi Foto: Reuters/ScanPix

Shanghai elektroonikkomponentide eksportöör Violet Zhu käib kalliskivide oksjonitel ja see teema on tema jaoks ka sotsiaalmeedias kuum. Ta otsib võimalusi, kuidas investeerida rubiinidesse ja briljantidesse.

«Mul pole aktsiate jaoks mõistust,» lausus ta. «Ootan, kuni jõuan oma investeerimisfondi osakutega nullkasumini ja võtan raha välja. Seniks aga ostan kalliskive.»

Zhu otsib kummalise kujuga kõrge reitinguga rubiine, lootes, et aja jooksul lähevad sellised kivikesed kallimaks. Ja ta pole üksi.

Hiinas kasvas märtsis aastaga juveelide ja väärismetallide ostmine 37,4 protsenti. Tegemist oli Hiina jaekaubanduse eredaima tähega.

Hiina majandus kasvas esimeses kvartalis oodatust kiiremini, jaemüük kasvas 10,6 protsenti. Analüütikud ootasid vaid 7,4-protsendist jaemüügi kasvu. 

Hiina majandus kasvas esimeses kvartalis aastases arvestuses 4,5 protsenti. Analüütikud ootasid neljaprotsendist majanduskasvu.

Kasvav väärismetallide huvi on ohumärk, sest Hiina loodab oma majanduse käima tõmmata tarbimisega. See aga ei pruugi toimida. Juveelide ja kulla atraktiivsus on kasvanud, sest Silicon Valley Bank hävis ning Credit Suisse kaotas usalduse ning liideti.

«Tarbijate huvi väärismetallide vastu on osaliselt seletatav selle turvalisuse staatusega ning võimalusena end inflatsiooni vastu kaitsta,» ütles China Market Research Groupi tegevdirektor Ben Cavender. «Paljud tarbijad eeldavad, et Hiina väike inflatsioon ei jää püsima.»

Hiina perekonnad säästavad aina enam. Jaanuarist märtsini kasvasid kodumajapidamiste säästud 9,9 triljoni jüaani ehk 1,3 triljoni euro võrra.

«Majanduse fundamentaalnäitajad, riskide vältimine ja tarbimise taastumine suurendavad juveelide ja väärismetallide investeerimisnõudlust,» ütles Nanjing RiskHunt Investment Managementi analüüsidirektor Pang Xichun Reutersile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles