Euroopa kaalub Venemaa kutsumist Nabucco projekti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta. Foto: nabucco-pipeline.com

Ehkki Gazpromi hiljutise Ukraina-afääri tõttu tõttu külmaks jäänud kodud ja seiskunud tööstused on Euroopal värskelt meeles, kutsuvad euroliidu liidrid täna vastu võetud energiastrateegia raportis üles kaasama Venemaad ühinema Nabucco gaasijuhtme projektiga.


Europarlamendis täna 406 poolt- ja 168 vastuhäälega heaks kiidetud raportis kutsub prantsuse saadik Anne Laperrouze üles Nabucco projektis Venemaaga jõudusid ühendama, et vältida konkureerimist Moskva toetatavate gaasijuhtmetega, kirjutab Euractiv.com.

Raporti koostanud Laperrouze hinnangul võib lahendus gaasinäljas Euroopa probleemidele peituda Moskvas. Tema hinnangul on Nabucco gaasijuhtme edukas lõpuleviimine tõenäolisem kui gaasi tarnimise nimel konkureerimise asemel Moskvaga koostööd teha.

Europarlamendi saadik rõhutab ka vajadust laiendada energiatarnijate ringi, kuna seni on säilinud kahtlused Kaspia piirkonna riikide suutlikkuses vajalikke gaasikoguseid tagada.

Venemaa tarnib praegu 42 protsenti Euroopa Liidus tarbitavast gaasist, kuid Balti riikide ja Poola gaasitarbijad sõltuvad sajaprotsendiliselt Venemaast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles