INVESTOR MARI Incap tõi ootamatu ja valusa löögi

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: Erakogu

Kui veel teisipäeva hommikul oli mul ka Saaremaal tootva Soome börsiettevõtte aktsiapositsioon kenasti ja suurelt kasumis, siis nüüd vaatab vastu hoopis kole pilt.

Ettevõte andis käibe ja kasumihoiatuse, kus märkis, et suurima kliendi ladu on kraami täis ja seetõttu nad ei osta tänavu oodatud mahus. Teiste kundede kasv peaks jätkuma, kuid seda on vähe, et saada üle ühe kunde probleemidest.

Vahest kipub ununema, kuidas ajutised mõjurid võivad pakkuda pärituult. Kasvuettevõttele Incapile oli selleks koroonakriisi ja tarneahelate probleemide tõttu elektroonika ja selle koostamiseks vajalike komponentide puudus. Ettevõte suutis üllatavalt hästi kriisis navigeerida ja hakkama saada ning tulemused paranesid. Ettevõte andis positiivseid prognoose.

Kuna kunded käitusid arvatavasti põhimõttel, kui hõredal suure nõudlusega turul on kraami pakkuda, ostame pigem suuremaks oma laovarud, et saame ikka toota. Nüüd paistab, et turul on juppide puudus kahanenud ja erakordne pärituul asendunud vastutuulega.

Mis siis, kui see on esimene, kuigi priskeim pääsuke kundede seas ja teiste probleemid võivad alles tulla? Vastuseid ei tea.

Püüdsin kohe aktsiat müüa, aga panin liiga kõrge limiithinnaga tehingu. Sisestades orderit, polnud julgustav automaatne teade, et tehingukorraldus võetakse täitmiseks tunni aja jooksul. Aktsia kukkus ära. Tehing ei pruugi õnnestuda, kuigi ilmselt varem või hiljem tullakse kukkuvat nuga õngitsema.

Aktsia kukkus täna seni 33,8 protsendi võrra 12,56 euroni. Selle tulemusi on mul kasumis positsiooni asemel ootamatult 15,3 protsendiga kahjumis positsioon. Mõnesaja eurosest kasumist sai ootamatult ligi 300-eurone kahjum. Minu Incapi aktsiate soetushind on 14,82 eurot.

Õnneks ei kuulu Incap minu suurimate aktsiapositsioonide hulka, kuid see purakas tuletab taas meelde riskide hajutamise vajalikkust. Incapi positsiooni väärtus on praegu veidi üle 1600 euro.

Ei pruugi ju teada, kus asuvad portfellis ohud ja võimalused. Sestap võiks olla portfellis palju väiksemaid positsioone. Ja kindlasti tuleks enne vaimustusse sattumist ja aktsiasse armumist püüda aru saada, mis on erakordne asjaolu ning mis pikema ja kindlama trendi osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles