Vaata, millised on Tartu hõbedast ja kullast meenemündid

PM Majandus
Copy
Tartu hõbedast meenemündi võidukavand.
Tartu hõbedast meenemündi võidukavand. Foto: Eesti Pank

Järgmisel aastal laseb Eesti Pank ringlusse hõbedast ja kullast meenemündi, mis on pühendatud hansalinn Tartule. Need on Eesti hansalinnade sarja viimased mündid.

Eesti Panga nõukogu kinnitas hansalinn Tartu hõbedast meenemündi kujunduskonkursi võitjaks Svetlin Georgiev Balezdrovi kavandi «Aken». Võidukavandil on kujutatud akent, millest avaneb vaade Tartu raekojale.

Lisaks on kujunduses kasutatud tüpograafilist lahendust sõnaga «Tartu» ning linna vappi. Teise koha pälvis Riho Luuse kavand «Lodikal» ning kolmanda koha Mait Luidalepa kavand «Kullapalavik».

Hansalinn Tartule pühendatud kuldmeenemündi kujunduskonkursi võitjaks valiti Heino Prunsvelti töö «Ursula». Kuldmündi võidukavandil on jäädvustatud tütarlapse portree, mis on pärit Tartu Jaani kiriku lõunafassaadi kaunistavalt terrakotaskulptuurilt. Eesti üks vanimaid kirikuid, 14. sajandist pärit gooti stiilis Tartu Jaani kirik on oma rohkete terrakotaskulptuuride poolest ainulaadne kogu Euroopas.

Kuldmündi kujunduskonkursi teise koha pälvis Svetlin Georgiev Balezdrovi kavand «Aken» ja kolmanda koha Heino Prunsvelti kujunduskavand «Hansa».

Tartu kullast meenemündi võidukavand
Tartu kullast meenemündi võidukavand Foto: Merike Lees

Kujunduskonkursside võidukavandite järgi hakatakse ette valmistama müntide vermimist ja tehnilistel põhjustel võivad kujunduskavandid muutuda.

Mündi kujunduskonkursi võitja autoritasu on 1500 eurot. Teise koha saanud kavandi autoritasu on 1000 ja kolmanda koha oma 700 eurot. Autoritasu makstakse vastavalt nii hõbe- kui ka kuldmeenemündi kavandi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles