USA vabariiklaste liider ei tõsta võlapiiri lage ilma kulukärbeteta

Copy
USA vabariiklaste liider Kevin McCarthy.
USA vabariiklaste liider Kevin McCarthy. Foto: SETH WENIG

USA vabariiklaste liider Kevin McCarthy vandus esmaspäeval, et esindajatekoda ei kiida mingil kujul heaks «tingimusteta» võla ülempiiri suurendamist, võttes karmikäelise hoiaku enne eelarveläbirääkimisi president Joe Bideniga.

New Yorgi börsil peetud kõnes sarjas Kevin McCarthy Joe Bidenit «hoolimatu» kulutamise pärast ja kutsus presidenti aktsepteerima «mõistlikke läbirääkimisi», et jõuda kompromissile üha kerkivama võla haldamise osas, vältides seejuures maksejõuetuks muutumist.

McCarthy lisas, et esindajatekoda võtaks eelnõu vastu lähinädalatel, tõsta laenuvõtmise ülempiiri lage, kuid et sellega kaasneb ka kulutuste kärpimise kava.

Ta ei esitanud üksikasju, ent märkis, et kava ei sisalda kärpeid sotsiaalkindlustuse ja ravikindlustuse Medicare vallas, mis on kaks poliitiliselt tundlikku teemat.

Esindajatekoja spiikri kommentaaride eesmärk on avaldada survet demokraadist Bidenile nõustuda vabariiklaste eelarveliste ettepanekutega.

Bideni administratsioon nõuab, et kongressi vabariiklased ei seoks eelarveläbirääkimisi tavapärase kummitempliliku protsessiga tõsta võla ülempiiri. Administratsioon avaldas oma kommentaari enne McCarthy oma, kritiseerides tema eeldatavat hoiakut antud küsimuses.

Ekspresident Donald Trumpi lähedane liitlane McCarthy ütles, et Bideni viljeldav poliitika on lisanud triljoneid dollareid võlga riigi eelarvesse. Veelgi enam, McCarthy hinnangul on see kõik põhjustanud inflatsioonikriisi.

«Tahan väljenduda selgelt, meie võlakoorma juures maksejõuetuks jäämine ei ole valik. Ent samuti ei ole kõrgemate maksude, kõrgemate intressimäärade, Hiinast suurema sõltuvuse ega majanduse, mis ei tööta töötavate ameeriklaste heaks, tulevik,» sõnas ta.

McCarthy sõnul kardab ta seda, et Bidenist saab esimene USA president, kes «vaarub sisse maksejõuetusse».

McCarthy kõne eel tõi Valge Maja välja ekspresidentide Ronald Reagani ja Donald Trumpi kommentaarid, juhtides tähelepanu USA usaldusväärsete võlamaksete olulisusele riigi rahvusvahelise positsiooni seisukohast.

«Spiiker McCarthy hoiab Ühendriikide usaldust pantvangis, ähvardades meie majandust ja raskelt tööd rabavate ameeriklaste pensionile minekut,» ütles Valge Maja pressiesindaja Andrew Bates varem esmaspäeval saadetud avalduses.

Avalduse kohaselt on äärmuslikemate vabariiklaste soovide nimekirjas «laastavad kärped töödrabavatele peredele, tootmise saatmine välismaale, tervishoiu ja toiduabi äravõtmine miljonitelt inimestelt ning energiakulude suurendamine» ning kõike seda olukorras, kus võlale lisanduks triljoneid dollareid maksukärbete abil, mis soosivad ülirikkaid ja suurettevõtteid.

Samas mainis McCarthy möödaminnes, et Bideni eelarvekäitumine senaatori ja asepresidendina oli mõõdukas ning ta on hoidunud presidendina märksa jõulisemast sotsiaalvaldkonna kulutustest.

Riigipeana on Biden allkirjastanud seadusi triljoni dollari ulatuses infrastruktuuri jaoks ning teinud märkimisväärseid samme pumpamaks miljardeid dollareid kodumaisesse pooljuhtide tootmisesse ning investeeringutesse roheenergiasse.

Enne mulluseid vahevalimisi, mille järel McCarthyst sai spiiker, oli vabariiklasest liider esindajatekojas seisnud vastu kõigile nendele seaduseelnõudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles