USA on valmis laenama Poolale tuumareaktorite arenduseks miljardeid (2)

Copy
Energiat ei saa juurde tekitada, vaid muuta ühest liigist teise.
Energiat ei saa juurde tekitada, vaid muuta ühest liigist teise. Foto: Petr David Josek

Tuumaenergiaprojekt arendada väikereaktoreid Poolas sai hoogu juurde, kui esmaspäeval allkirjastati leping Poola energiahiiu ORLEN ja USA valitsuse kahe finantsinstitutsiooni vahel, nähes ette nelja miljardi dollari laenamist.

Poola püüab liikuda taastuv- ja mittesüsinik energia suunal, eemaldudes oma varasemast söesõltuvusest.

Moskva sissetung Ukrainasse on samuti kiirendanud Poola otsinguid aheldada end lahti Vene nafta ja gaasi sõltuvusest.

USA suursaadiku residentsis Varssavis aset leidnud tseremoonial allkirjastas USA EXIM Bank huvikirja kuni kolme miljardi dollari laenamisest ja USA rahvusvhaeline arengurahastamise ettevõte (USIDFC) samasuguse kirja kuni miljardi dollari laenamiseks ORLEN Synthos Green Energy projektile, mis näeb ette umbes 20 moodulreaktori arendamist, mille disainis GE Hitachi Nuclear Energy.

USA suursaadik Mark Brzezinski rõhutas, et Venemaa agressioon Ukraina vastu kinnistas taas kord vajadust pöörata pilk ohutute ja usaldusväärsete energiaallikate poole.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles hiljem ajakirjanikele, et tema riik vajab «odavat, puhast ja usaldusväärset energiaallikat» nagu seda on SMR reaktorid, mis toodavad heitevaba energiat ning on tulevaste aastakümnete peamisi jõude majanduse vedamisel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles