Viljatüli Euroopas: Ungari, Poola ja Slovakkia peatasid Ukraina vilja tarned

PM Majandus
Copy
Meelt avaldavad Poola põllumehed 12.aprillil Hrubieszow's, farmerid vaatavad, kuidas rong Ukraina viljaga Poolasse siseneb.
Meelt avaldavad Poola põllumehed 12.aprillil Hrubieszow's, farmerid vaatavad, kuidas rong Ukraina viljaga Poolasse siseneb. Foto: Attila Husejnow/ Zuma Press Wire/ Scanpix

Ungari, Poola ning Slovakkia otsustasid peatada Ukraina viljaimpordi peatada, sest see kahjustab kohalikke tootjaid.

Ungari ja Poola otsustasid laupäeval peatada Ukraina vilja ning teiste põllumajandustoodete impordi. Esmaspäeval liitus nendega ka Slovakkia. Bloomberg kirjutab, et kolme Ida-Euroopa riigi otsus on taas üks ilmekas kild, mis näitab Euroopa erimeelsusi Ukraina toetamise küsimuses.

Poola ja teised naaberriigid leppisid kokku, et aitavad läbi enda territooriumi Ukraina vilja vedada, sest Venemaa invasioon blokeeris eelmisel aastal viljaveo Musta mere kaudu. Nüüd aga on osa sellest viljast jäänud Ida-Euroopasse. See aga omakorda suurendab pingeid kohalike farmerite seas, sest teravilja hind on eelmise aasta tipust oluliselt langenud.

Slovakkia ei põhjendanud esmaspäeval, miks teravilja ning veel mõne põllumajandustoote import peatati. Eelmisel nädalal kinnitasid riigi esindajad, et karmistavad Ukraina tarnete reegleid ning kohalik meedia kirjutas, et kontroll tuvastas Kolarovos hoiustatud Ukraina viljas pestitsiidide ohtlikult kõrge taseme.

Euroopa Liit mõistis nädalavahetusel Poola ning Ungari otsuse hukka, nimetades seda vastuvõetamatuks ning bloki kaubandusreeglite rikkumiseks. Ungari ja Poola valitsused on aga süüdistanud Euroopa Liitu kohalike farmerite huvide kaitsmisel liigses aegluses.

Poola raadio teatel peaks Ukraina asepeaminister Julia Sviridenko esmaspäeval Varssavisse jõudma, et teraviljaprobleemile lahendust leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles