EKP eksperdid: hinnatõusu peamine põhjus peitub ettevõtjate ahnuses (4)

Erkki Erilaid
Copy
Hinnatõus mõjutab enib kodumajapidamisi, ettevõtted saavad tõusnud kulude katteks oma juurdehindlusi aga tõsta.
Hinnatõus mõjutab enib kodumajapidamisi, ettevõtted saavad tõusnud kulude katteks oma juurdehindlusi aga tõsta. Foto: Toomas Huik

Kui enamasti nimetavad keskpankurid pärast energiakriisi leevenemist inflatsiooni peamiseks põhjuseks hoogsat palgatõusu, siis leiavad eksperdid  EKP blogis nüüd, et hinnarallis on süüdi hoopis ettevõtjate üha kasvavad kasumimarginaalid.

Eurostati statistikast ja Euroopa Keskpanga (EKP) majandusteadlaste arvutustest selgus, et euroala ettevõtted on oma hindu tõstnud ja kasumit suurendanud märkimisväärselt rohkem, kui nende kulud, eriti palgakulud, on kasvanud. Seejuures on ettevõtete kasumid kerkinud kaks korda kiiremini kui palgakulud.

Inflatsioon euroalal on olnud viimasel ajal küll kõrge peamiselt energiahindade hüppelise tõusu tõttu, kuid nüüd, kus energiahinnad on juba kolm kuud järjest tugevas languses, pole odavnemine kandunud üle kaupade ja teenuste hindadesse. Pigem rõhutatakse, et selliseid hindu, nagu enne energiakriisi, ei näe me palgakulude järsu kasvu tõttu enam kunagi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles