Austraalia kliimaaktivistid kühveldasid rongilt kivisütt maha

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kivisütt vedav rong Austraalias. Pilt on illustratiivne.
Kivisütt vedav rong Austraalias. Pilt on illustratiivne. Foto: Mark Baker / AP / Scanpix

Austraalia politsei arreteeris ligi 50 kliimaaktivisti, sest nad ronisid kivisütt vedavale rongile ja hakkasid sütt vagunitest välja kühveldama, kirjutab Briti rahvusringhäälingu BBC uudisteportaal.

Protestirühmitus Rising Tide peatas terminali suunduva rongi ning nõudis söekaevandamise lõpetamist Austraalias. Protestiaktsioon toimus Austraalia idarannikul New South Walesi osariigis.

Kohaliku politsei teatel esitati 47 aktivistile süüdistus raudteekoridori häirimises ning nad vabastati seejärel vahi alt. Kahele protestijale esitati aga süüdistus pahatahtlikus varalise kahju tekitamises söevedajale ning ühele aktivistile turvatöötaja ründamises.

«Peatasime veo maailma suurimasse söesadamasse ning nõuame ALP-lt (valitsev Austraalia Tööpartei – toim) ÜRO hoiatuse arvestamist ja soovimine, et kõik uued söeprojektid viivitamatult tühistataks,» teatas rühmituse esindaja Twitteris.

Eelmise aasta märtsis soovitas ÜRO Austraalial heitgaaside tekitamist vähendada kiiremas tempos, kui valitsusel on kavas. Valdava osa heitgaase tekitab Austraalias kivisöe kaevadamine.

Austraalia valitsus on lubanud vähendada riigi süsinikdioksiidi heitkoguseid 2030. aastaks 43 protsendi võrra, kuid ei ole välistanud uute fossiilkütustega seotud projektide algatamist.

Austraalia on maailma suurim kivisöe eksportija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles