Klassikalised autod on kogumas üha enam populaarsust investeeringutena

PM Majandus
Copy
Ferrari 365 GT
Ferrari 365 GT Foto: Alessandro Garofalo

Klassikaliste autode väärtus on viimase kümne aasta jooksul täheldanud märkimisväärset kasvu, mis ületab teisi varasid ja meelitab ostjaid üle kogu maailma, muutes need tulutoovaks investeerimisvõimaluseks, kirjutab Reuters.

 

Knight Franki 2023. aasta jõukuse aruande kohaselt on vanaautode väärtus märkimisväärselt tõusnud, edestades teisi luksuskaupu, nagu vein, kellad ja kunst. Viimase kümne aasta jooksul on klassikaliste autode väärtus tõusnud muljetavaldavad 185%, mis on haruldaste viskide järel teine kõige suurema tootlusega varaklass.

Klassikaliste autode kasvav väärtus on toonud kaasa ka spetsiaalselt sellele nišiturule keskendunud investeerimisfondide ilmnemise. Näiteks Itaalia varahaldur Azimut on käivitanud maailma esimese klassikalistele autodele pühendatud nn igihalja fondi, samas kui Šveitsi fondivalitseja Hetica Capital on loonud samaks otstarbeks suletud fondi.

Siiski tasub märkida, et selliste fondide alginvesteeringud võivad olla kõrged, nõudes sageli 125 000 euro suurust miinimuminvesteeringut, ning ka jooksvad jooksvad kulud võivad olla märkimisväärsed.

Hoolimata klassikalistesse autodesse investeerimise probleemidest ja kõrgetest kuludest laieneb turg jätkuvalt, kusjuures ostjad sellistes piirkondades nagu Lähis-Ida, India ja Hiina tunnevad vintage autode vastu üha suuremat huvi.

Mõned eksperdid ennustavad isegi, et ülemaailmne üleminek elektriautodele autotööstuses võib klassikaliste autode väärtust veelgi suurendada, kuna need muutuvad üha haruldasemaks transpordiajaloo möödunud ajastu reliikviaks.

See suundumus võib tulevikus kaasa tuua veelgi suurema nõudluse ja hinna vanaautode järele, mis muudab need atraktiivseks investeerimisvõimaluseks nii kollektsionääridele kui ka investoritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles