IEA: naftanõudlus saavutab 2023. aastal uue rekordi, kergitades hindasid

PM Majandus
Copy
Naftaplatvorm Põhjameres Šotimaa lähedal.
Naftaplatvorm Põhjameres Šotimaa lähedal. Foto: ANDY BUCHANAN

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) hiljutises aruandes märgiti, et ülemaailmne nõudlus nafta järele peaks sel aastal saavutama uue rekordi ja see võib täheldada probleeme toornafta hindadele, mida juba praegu survestavad tootmise kärped.

Energiaagentuuri prognoosi kohaselt tõuseb maailma toornafta nõudlus 2023. aastal rekordilise 101,9 miljoni barrelini päevas, mis on 2 miljoni barreli võrra rohkem kui eelmisel aastal, vahendab Reuters.

Arenevad riigid võivad hõlmata 87% oodatavast nõudluse kasvust sel aastal, ütles IEA, kusjuures ainuüksi Hiina võib moodustada vähemalt poole sellest, kuna tema majandus jätkab taasavamist.

Samal ajal on ülemaailmne naftavarustus endiselt pinges. OPEC+ teatas selle kuu alguses üllatuslikult tootmise vähendamisest üle miljoni barreli võrra päevas. Venemaa, kes on OPEC+ liige, teatas, et pikendab oma 500 000 barreli suurust päevast kärbet kuni 2023. aasta keskpaigani.

«Meie naftaturu bilanss pidi juba 2023. aasta teisel poolel pingestuma, kusjuures võib tekkida märkimisväärne tarnepuudujääk. Viimased kärped ähvardavad neid pingeid süvendada, tõstes nii toornafta kui ka toodete hindasid. Tarbijad, kes praegu inflatsiooni all kannatavad, kannatavad kõrgemate hindade tõttu veelgi rohkem, eriti tärkava turumajandusega riikides ja arengumaades,» ütles IEA.

Eelmisel aastal tõusid naftahinnad lühiajaliselt kolmekohaliseks, kui Venemaa sissetung Ukrainasse tekitas turgudel kaose. Pärast seda on hinnad langenud, kuid OPEC+ uued kärped tasakaalustaksid tõenäoliselt rohkem kui täielikult OPEC+-välise tootmise kasvu sel aastal, ütles IEA.

Ülemaailmne Brent toornafta on tänavu tõusnud 1,6% ja USA West Texas Intermediate toornafta on tõusnud 2,4% võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles