Lõpuks ometi Soome Olkiluoto 3 tuumareaktor alustas tavapärast tootmistegevust

Copy
Olkiluoto 3 tuumareaktor Eurajokis.
Olkiluoto 3 tuumareaktor Eurajokis. Foto: Reuters

Soome järgmise põlvkonna Olkiluoto 3 tuumareaktor on pärast kuudepikkust viivitust alustanud tavapärast tootmist, tootes üksi umbes 14 protsenti riigi elektrienergiast, teatas selle käitaja TVO pühapäeval.

 

Olkiluoto 3 tuumareaktor, mis oli juba rohkem kui 12 aastat graafikust maha jäänud, pidi täielikult tööle hakkama detsembris, kuid selle käivitamine lükkus mitmel korral testimisfaasis edasi.

«Katsetootmine on lõpetatud ja täna algas tavapärane elektritootmine,» ütles TVO. «Nüüdsest alates toodetakse umbes 30 protsenti Soome elektrist Olkiluotos,» kus oli juba kaks reaktorit.

Soome lootis sel talvel oma elektrivajaduse katmisel toetuda uuele reaktorile, kuna kardeti energiapuudust pärast seda, kui Euroopa peamisi energiatarnijaid Venemaa tungis Ukrainasse.

Olkiluoto 3, mis on ühtlasi Euroopa võimsaim tuumareaktor, mille tootmisvõimsus on 1600 megavatti, saavutas septembri lõpus esimest korda pärast ehitamise algust 2005. aastal täisvõimsuse.

Prantsusmaal välja töötatud Euroopa surveveereaktori tüüpi tuumajaamad kavandati selleks, et taaskäivitada tuumaenergeetika Euroopas pärast 1986. aasta Tšernobõli katastroofi, ning neid reklaamiti kui suurima võimsuse ja parema ohutusega reaktoreid.

Kuid Soome, Prantsusmaa ja Suurbritannia EPR-projekte on vaevanud viivitused ja planeeritud kulutuste ületamised. Olkiluoto 3 enda esialgne eelarve oli 3,2 miljardit eurot, lõppmaksumust hinnatakse 11 miljardi euro ligi.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles