G7 lubab fossiilkütustest kiiremini loobuda, kuid lõpptähtaega ei sea

Copy
G-7 kliima-, energia- ja keskkonnaministrid Sapporos, kelle hulgas on ka ELi energeetikavolinik Kadri Simson.
G-7 kliima-, energia- ja keskkonnaministrid Sapporos, kelle hulgas on ka ELi energeetikavolinik Kadri Simson. Foto: Hiro Komae

G7 keskkonna- ja kliimaministrid lubasid pühapäeval pärast Jaapanis peetud kõnelusi fossiilkütuste kasutamisest kiiremini loobuda ja kutsusid teisi riike üles sama tegema, kuid ei seadnud uusi tähtaegu saastavatest energiaallikatest, nagu kivisüsi, loobumisele.

«Rõhutame oma pühendumust kiirendada üleilmsete jõupingutuste kontekstis fossiilkütustest järkjärgulist loobumist, et saavutada netonull energiasüsteemides hiljemalt 2050. aastaks,» kinnitasid G7 kliimaministrid avalduses.

Avalduse keel peegeldab liitlaste vahel valitsevate erimeelsuste sügavust kliimameetmete ja energiajulgeoleku vahelise tasakaalu küsimuses. Ambitsioonikamad ettepanekud lükkas tagasi kohtumise võõrustaja Jaapan.

Sapporos kaks päeva kestnud kõneluste järel lubasid ministrid «kiirendada fossiilkütuste järkjärgulist kasutuselt kõrvaldamist, et saavutada energia süsteemides vähemalt nullmäär hiljemalt 2050. aastaks» ja kutsuda teisi riike üles samade meetmetega ühinema.

Kuid nad ei pakkunud uusi tähtaegu peale eelmise aasta G7 lubaduse lõpetada 2035. aastaks suures osas fossiilkütuste kasutamine oma elektrisektoris.

«Ilmselt oleksin tahtnud võtta endale kohustuse 2030. aastaks kivisöe tootmisest loobuda,» rääkis Prantsuse keskkonnaalase ülemineku minister Agnès Pannier-Runacher,

G7 liidrid leidsid eelmisel aastal, et Venemaa Ukraina-vastase sõja «erandlikud asjaolud» muutsid gaasiinvesteeringud «ajutise vastusena sobivaks». Seekordne avaldus sisaldab sarnast sõnastust, kuid seab ka selliste investeeringute ümber mitu parameetrit, tõstes esile «esmavajaduse» «gaasinõudluse vähendamiseks».

Kliimavõitlejad seevastu on seisukohal, et ebaselgus saadab vale sõnumi.

Laurie van der Burg organisatsioonist Oil Change International märkis, et teaduse vaatevinklist on täiesti selge, et kui jätta uks lahti investeeringutele uue gaasi või veeldatud maagaasi tarbeks, siis kaldub G7 kõrvale eesmärgist hoida kliimasoojenemist tagasi 1,5 kraadi juures Celsiuse järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles