USA osariik keelab kõigil kodanikel TikToki kasutamise

PM Majandus
Copy
TikToki logo.
TikToki logo. Foto: MIKE BLAKE

Montana on esimene USA osariik, kus noorte seas populaarne videoplatvorm on keelatud. Hiinast pärit ettevõtet kahtlustatakse spionaažis ja propagandas.

Videoplatvorm TikTok keelatakse USA Montana osariigis. Pealinnas Helenas asuv parlament hääletas reedel häälteenamusega 54:43 Tiktoki esimese täieliku keelustamise poolt USA osariigis, vahendab AFP.

Kavandatava seaduse kohaselt peavad Apple ja Google eemaldama TikToki oma rakenduste poodidest ning ettevõtteid ootab rikkumiste korral ees 10 000 dollari suurune trahv päevas.

Kavandatav keeld jõustuks 2024. aastal, kuid seisab silmitsi pea kindlalt juriidiliste vaidlustega, arvestades selle pretsedentitust Ameerika Ühendriikides.

TikToki pressiesindaja Brooke Oberwetter kinnitas, et nad jätkavad võitlust Montana TikToki kasutajate eest, kelle elatist ja põhiõigusi see «valitsuse jultunud ülevõtmine» ohustab.

Hiina ettevõtte Bytedance hallatavat rakendust kahtlustatakse selles, et see võimaldab Hiina kommunistlikule parteile juurdepääsu kasutajate andmetele. Eksperdid hoiatavad, et Hiina võib seda rakendust kasutada spionaaži või propaganda eesmärgil. Hiina valitsus eitas eelmisel kuul, et Hiina ettevõtteid survestatakse välismaal kogutud kasutajate isikuandmeid üle andma.

Tiktok on üle miljardi kasutajaga maailmas eriti populaarne noorema põlvkonna seas. Lühivideoteenus on juba möödunud teistest võrgustikest, nagu näiteks YouTube, Twitter, Instagram ja Facebook, seal veedetud aja poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles