Leedu president nõuab Vene ja Valgevene kodanikele samu sanktsioone

BNS
Copy
Venemaa ja Valgevene lipud.
Venemaa ja Valgevene lipud. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Leedu president Gitanas Nausėda vetostas reedel niinimetatud riiklike sanktsioonide seaduse ja tegi ettepaneku kehtestada Vene ja Valgevene kodanikele samad karistusmeetmed.

«President kiidab heaks seaduse eesmärgi kehtestada piirangumeetmed Vene ja Valgevene kodanikele tulenevalt nende riikide sõjalisest agressioonist Ukraina vastu. Samas osutab ta, et pole põhjust kehtestada erinevaid õiguslike reegleid kahe agressorriigi kodanikele, ja teeb ettepaneku kehtestada mõlema riigi kodanikele samad piirangumeetmed,» seisis avalduses.

Presidendi hinnangul peab Leedu jääma nii oma välispoliitikas kui siseriiklikes seadustes kindlaks oma põhimõttelisele positsioonile, et nii Venemaa kui Valgevene on agressorriigid.

Presidendi ettepaneku kohaselt ei tohiks Leedu kiita aastase perioodi jooksul heaks Vene ega Valgevene kodanike taotlusi ajutisele elamisloale, välja arvatud juhtumite puhul, mida vahendab mõni riikliku loaga asutus või juhtudel kui neil kodanikel juba on Leedu või mõne teise EL-i riigi viisa või elamisluba.

Samuti tuleks kohaldada Leetu EL-i välispiirilt saabuvatele venemaalastele ja valgevenelastele täiendavat taustakontrolli seoses võimaliku julgeolekuohuga, mida nad endast kujutada võivad.

Piirang ei kehti isikutele, kellel on luba elada EL-is ja Schengeni riikides, isikutele kel on viisa, diplomaatidele, inimestele, kes saabuvad humanitaarkaalutlustel, ega ka mitte transpordifirmade töötajatele.

Lisaks ei saaks presidendi ettepaneku kohaselt Leedu elamisloata Vene ja Valgevene kodanikud osta Leedus aastase perioodi vältel kinnisvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles