LUUBI ALL ⟩ Reformierakond tahtnuks veel suuremat käibemaksu tõusu (21)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Haapsalu loomaarst Marika Malmet esmalt vihastas maksutõusude peale, aga siis hakkas muretsema, et kuidas nendega toime tulla.
Haapsalu loomaarst Marika Malmet esmalt vihastas maksutõusude peale, aga siis hakkas muretsema, et kuidas nendega toime tulla. Foto: Malle Liisa Raigla/Lääne Elu

Postimees võttis luubi alla uue valitsuse maksumuudatuste mõju inimeste elujärjele, riigieelarvele ja ühiskonna varanduslikule ebavõrdsusele.

Uue valitsusliidu pakutud maksumuudatused soodustavad ebavõrdsuse kasvu, sest väiksema sissetuleku saajatele langeb suhteliselt suurem tarbimismaksude tõusu koormus. Peale selle on karm tõsiasi, et maksutõusud ei ole veel lõppenud. Nimelt ütleb Eesti Panga analüüs, et riigieelarve tasakaaluni jõudmiseks praegustest maksutõusudest ei piisa.

Sel nädalal on suhteliselt vähe räägitud keskkonnamaksude tõusust, rohkem on saanud tähelepanu hotellide käibemaksusoodustuse kadu või alkoholiaktsiisi tõus. Tulevane rahandusminister Mart Võrklaev ütles Postimehele, et jäätmetega seotud maksutõusud on üks neid allikaid, kust riigikassa tuge leida loodab. «Tahame panna inimesi rohkem prügi sorteerima,» selgitas Võrklaev.

Postimehe allika väitel soovisid Reformierakonna poliitikud koalitsioonikõnelustel veelgi kõrgemat käibemaksu määra kui tuleval aastal tõenäoliselt kehtima hakkav 22 protsenti. Võrklaev kinnitas, et võimukõnelustel kaaluti käibemaksu tõusu protsendi kaupa.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles