«Nii hull ei ole kunagi varem olnud». Argentiinlasi räsib meeletu inflatsioon

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Buenos Airese suurim hulgimüügiturg.
Buenos Airese suurim hulgimüügiturg. Foto: AGUSTIN MARCARIAN/ Reuters/ Scanpix

Arvad, et meie hinnatõus on elu keeruliseks teinud ja kuidagi ei tule ots-otsaga kokku? Argentiinlased on aastakümneid suure hinnatõusuga pidanud hakkama saama ja kurdavad nüüd, et praegune 102,5-protsendiline inflatsioon on hakkamasaamise teinud praktiliselt võimatuks.

«Ma ei suuda enam midagi säästa,» tunnistas kirjastuses töötav Caludia Hernansaez Reutersile. Püüan mõelda, et ühel heal päeval läheb paremaks. Aga inflatsioon, millega peame Argentinas praegu elama, on kohutav. Nii hull ei ole kunagi varem olnud,» lausus ta.

Argentina ametlik märtsikuine inflatsiooninumber peaks avalikuks saama 14.aprilli pärastlõunal. Reutersi analüütikud prognoosivad viimase kaheksa kuu rekordilist tulemust ehk kuist 7,1-protsendilist kaupade ja teenuste kallinemist. Keskpank prognoosib, et aastane inflatsioon küündib sel aastal 110 protsendini.

Meeletu inflatsioon on hävitanud ostujõu ning tõstnud vaesuse määra ligi 40 protsendini,  kukutanud valitseva valitsuskoalitsiooni populaarsust ning oktoobrikuistel üldvalimistel tuleb neil tõenäoliselt kaotusega leppida.

Nagu sellest oleks veel vähe, maadleb maailma üks suurimaid viljaeksportijaid ka ajaloo ühe hullema põuaga, mis on laastanud soja, maisi ning nisusaagi ning jätab majanduse ilma miljarditest.

Puu- ja köögiviljad Buenos Airese suurimal keskuturul Mercado Central 14.aprillil.
Puu- ja köögiviljad Buenos Airese suurimal keskuturul Mercado Central 14.aprillil. Foto: AGUSTIN MARCARIAN/ Reuters/ Scanpix

Reuters kirjutab, et iga käik supermarketisse toob selgelt välja riigi inflatsioonikriisi, halvima alates 1991. aastast. Pensionär Juan Tartara lausus, et külastab kauplust korra nädalas ning iga kord on hinnad kerkinud. «Mõnikord on toit kallinenud 10 protsenti, teinekord 15 protsenti. Veiseliha hind on aastaga kerkinud 1000 peesolt ( 4,22 eurot) 2800 peesole ( 11,82 eurot).

Paola Lavezzari tõdes, et inflatsioon on sundinud odavamaid kaupu valima. «Esimese asjana kaotad toote kvaliteedis, sest harjumuspärased kvaliteetsed tooted ei ole enam taskukohased,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles